múlt

2021.04.21. 14:00

Szörnyű tragédia vezetett a korábban szétesett nagyfügedi polgárőrség újjáalakításához

Harminc éve, április 24-én alakult meg az Országos Polgárőr Szövetség. A több mint hatvanezer önkéntest tömörítő testület jubileumán elismerés illeti mindazokat, akik önzetlenül, fáradságot nem kímélve óvják a települések nyugalmát.

Szilvás István

Évekkel ezelőtt történt, hogy megöltek egy jólelkű, senkinek sem ártó fiatalembert Nagyfügeden. A megdöbbent helybeliek falugyűlésen határozták el, hogy újjáalakítják a korábban szétesett polgárőrséget. Ennek kapcsán kerestem meg Sári Jánost, az egyesület vezetőjét. Alig ültünk le beszélgetni, amikor telefonhívást kapott, s felírt valamit egy lapra.

– Ez a maga rendszáma? – kérdezte.

– Igen... Rossz helyen állok?

– Nem, a lányok jelezték, hogy egy idegen autót láttak –mondta.

A lányok azok fiatalasszonyok, kismamák, helyben dolgozó nők, akik napközben polgárőrként vagy egyszerű helybeliként nyitott szemmel jártak-keltek a faluban. Mert bármi megtörténhet...

Egy alkalommal Mezner Ernőt is napközben hívták telefonon, hogy Pálosvörösmarton házalók járják az utcákat. Amikor az egyesület vezetője két társával a helyszínre ért, szó nélkül megálltak a lomisok közelében. Azok erre odább léptek, s a polgárőrök is. Így ment ez addig, míg ki nem értek a település széléig.

– Reméljük, ez volt az utolsó találkozásunk – indították útnak a nem kívánt társaságot.

Aki nem él közöttük vagy nem kíséri figyelemmel a megyében önkéntes szolgálatot vállaló csaknem háromezer polgárőr tevékenységét, nem tudhatja, hogy mi mindennel szembesülnek ők az éjszaka.

Az egerfarmosi polgárőrök pályázatból létesítettek BMX-pályát a fiataloknak
Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

Kálban például egy hajnali órán tűz keletkezett egy melléképületben, ahol Tóth Tibor körzeti megbízott és Blahó István polgárőr kezdte meg az oltást. Gázpalackot vittek ki, vödörszámra öntötték be a vizet, s mire a riasztott tűzoltók a helyszínre értek, már csak pislákoló parazsat találtak.

Petőfibányán s ­Gyöngyösön gázrobbanás rongált meg egy-egy társasházat. Az előbbi helyen a környék 89 polgárőre összesen 1252 órában vett részt a mentésben, a helyszín biztosításában. A mátraaljai városban pedig egyik éjjel történt tragédia, ott tizenhárom polgárőr 130 órát töltött a helyszínen. Összeírták a lakókat, gyógyszert és élelmet osztottak nekik, s segítettek elszállásolni őket.

Egercsehiben egyik éjszaka arról értesítették a körzeti megbízottat és a vele szolgálatban lévő polgárőrt, hogy keserves gyermeksírás hallatszik az egyik házból. Miután az előírások betartásával bementek az épületbe, a földön fekve, eszméletlen állapotban találták a gyermek édesanyját. A mentők így még időben érkeztek, s a kórházban sikerült megmenteni a váratlanul rosszul lett nő életét.

Eseménydús volt az egyik éjszakai szolgálat Csontos Dániel kompolti polgárőr számára is, aki a sarudi körzeti megbízott társaként járőrözött Poroszlón. Hajnali fél négykor jelezte nekik egy fiatalember, hogy aggódik a barátja miatt, aki erősen ittas állapotban eltűnt a büféből, s félő, hogy a Tiszába esik. Az illető keresésére indultak. Szerencsére Csontos Dániel néhány perc múlva rátalált az utcai tócsában arccal lefelé öntudatlanul fekvő férfire, akinek a szája sárral és hányadékkal volt tele, s láthatóan fuldoklott. A polgárőr azonnal tudta, hogy mit kell tennie, s ezzel megmentette a szerencsétlenül járt férfit.

Ez annak is köszönhető, hogy a megyei szövetség rendszeresen szervez elsősegélynyújtó képzést. Egy alkalommal Kálban, a helyi mentőállomás két – egyébként szintén polgárőr – mentőápolója, Marinkás Ferenc és Tóth Béla huszonöt, különböző egyesületektől érkezett társát készítette fel életmentésre. A defilibrátorral, szívmasszázzsal történő újraélesztést, mesterséges lélegeztetést is gyakorolták, megtanulták, mit kell tenniük ütőeres vérzés, füst-, szén-monoxid- és vegyszeres mérgezés esetén. Így a gyakorlott polgárőr nem veszti el a lélekjelenlétét, ha perceken múlik valakinek az élete.

Fontos a képzés

A leendő polgárőrök alapismereti tanfolyamon sajátítják el a szolgálati tudnivalókat. Majd vizsgán adnak számot bűnmegelőzési, közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi és elsősegélynyújtó ismereteikről. Megismerkednek a polgárőrök jogaival, kötelességeivel, az intézkedés szabályaival. A vezetőképzés pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem támogatásával működő Polgárőr Akadémián zajlik.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Bors

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában