Vádemelés

2022.07.07. 14:00

Csúnya munka az ostorosi Csúnyamunka dűlőben

Csúnya munkát végzett az ostorosi Csúnyamunka dűlőben az teherautó-sofőr, aki ott építési-bontási hulladékot helyezett el engedély híján.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Négy fordulóval 12 köbméter törmelékből – téglából, tufakövekből és betondarabokból – álló, kevert építési-bontási hulladékot borított le engedély nélkül egy konténerszállító tehergépkocsi sofőrje az elmúlt évben március végén az Ostoros közigazgatási területéhez tartozó Csúnyamunka dűlőben. A rendőrségi nyomozás lezárását követően az Egri Járási Ügyészség most vádat emelt vele szemben jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt. A bűncselekmény miatti büntetőeljárás állásáról a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta portálunkat.

Dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész a vádiratot ismertetve közölte, a vádhatóság végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak.

 

A kommunikációs szakember arról is beszámolt, hogy ugyancsak hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével vádol a Gyöngyösi Járási Ügyészség egy középkorú ügyvezetőt. Az illető a vádindítványban foglaltak értelmében szintén tavaly márciusban helyezett el nyolc és fél tonna építési-bontási törmeléket Adács belterületén, egy saroktelken. A vizsgálat megállapította, hogy a vádlott vállalkozásának volt ugyan engedélye nem veszélyes hulladékok országos gyűjtésére és szállítására, ám e szerint szállítóként a hulladékokat annak termelője, birtokosa által meghatározott átvételre jogosult átvevőhöz kellett volna elvinnie. Egyúttal a vádlottnak gyűjtőként gondoskodnia kellett volna az általa összegyűjtött hulladékoknak a megfelelő hulladékkezelő létesítménybe történő eljuttatásáról. A nyomozás kiderítette, hogy ez azonban már csak akkor történt meg, amikor a polgármester kifejezetten felszólította erre a törmeléket nem engedélyezett területen elhelyező terheltet.

– A Gyöngyösi Járási Ügyészség a vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság sújtsa az előírásokat megszegő vállalkozót pénzbüntetéssel, s kötelezze őt 358 ezer 616 forint bűnügyi költség megfizetésére – tudatta dr. Konkoly Thege László.

A főügyészségi sajtószóvivő idézte a hatályos Büntető Törvénykönyv 248. szakasza második bekezdésének b) pontját. E szerint aki erre a célra hatóság által nem engedélyezett helyen jelentős mennyiségű hulladékot elhelyez, az bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Büntetőjogi szempontból jelentősnek az egy tonnát, vagy 10 köbmétert meghaladó mennyiségű hulladék minősül.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában