Rablás vagy kifosztás

2023.04.08. 19:53

Alattomosan felsegítette, majd kifosztotta a férfi az elesett embert Verpeléten

Ha valaki megveri, fenyegeti, védekezésre képtelenné teszi áldozatát és elveszi az értékeit, az rablás. Ha alvó, előzőleg elrészegített embert lop meg valaki, az kifosztás, ez a rablásnál is alattomosabb tett. Egy 28 éves férfi például kifosztotta azt, akinek látszólag a segítségére sietett Verpeléten. Egy 25 éves férfi pedig egy ágyhoz kötött nőre nőre rontott rá Kerecsenden.

Sz. Z.

Rablás és kifosztás: mindkét bűncselekményfajta idegen dolog, azaz más javainak a megszerzését célozza. Mindkettő törvényi tényállása a hatályos Büntető Törvénykönyv (Btk.) A vagyon elleni erőszakos bűncselekmények című XXXV. fejezetében szerepel. Mégis vannak különbségek közöttük.

A rablások elkövetésének okait, azok összbűnözésen belüli arányát vizsgáltuk szűkebb hazánkban néhány hete. Korábban szó esett a szintén mások értékeinek elvételét célzó kifosztásokról is. Érdemes tudni, hogy ezek a tettesek szándékát, a tettek megvalósítását nézve egymáshoz nagyon hasonló bűntények, de a részletekben eltérnek egymástól.

A Btk. 365. szakaszában szabályozott rablás esetében a támadó erőszakot, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz a sértettel szemben, vagy az illetőt öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyezi. Végtére is szemtől szembe lép fel ellene. A jogforrás rendelkezése értelmében bűntett miatt alapesetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövetője.

A kifosztás tettese viszont a rablónál alattomosabb, hiszen úgy vesz el bármilyen dolgot mástól, hogy ennek érdekében lerészegíti őt, vagy elbódítja. Az is megtörténik, hogy általa más bűncselekmény elkövetése során alkalmazott erőszak, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetés hatása, továbbá a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személytől ragad el értéket. Ez is bűntett, amiért egytől öt esztendőre kerülhet az elkövető rács mögé.

Két bűnügyet idézünk fel, amelyekben a korábbi hónapokban jártak el a vármegyénk hatóságai.

Az Egri Járási Ügyészség idén március második felében emelt vádat minősített kifosztás bűntette és más deliktumok miatt egy 28 éves férfi ellen, aki visszataszítóan cselekedett. Tavaly májusban látszólag segítségére sietett Verpeléten egy nehezen mozgó, éppen eleső személynek, őt fel is segítette. Ám ezután átkutatta és eltulajdonította tőle a telefonját és a nyakláncát.

A letartóztatásban lévő terhelt ügyében a vádhatóság mértékes indítványt tett a vádiratában. E szerint, ha a vádlott a bíróságon az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmények elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor a bíróság négy év börtönbüntetést szabjon ki vele szemben és ugyanennyi időre tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától.

Hétrendbeli kifosztás, valamint ötrendbeli lopás és kétrendbeli magánlaksértés elkövetésével gyanúsítják a Füzesabonyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai azt az adácsi lakost, akit a múlt év decemberének elején vettek őrizetbe. A gyanú értelmében a férfi tavaly augusztus 1. és november 20. között Dormándon, Kálban, Füzesabonyban és Besenyőtelken követett el bűntényeket.

Besurrant hét házba az ablakon át, s amíg a lakók aludtak, mobiltelefonokat, pénztárcákat vitt el zsákmányként az utóbbiakban lévő okmányokkal, bankkártyával és készpénzzel együtt. Öt alkalommal az ingatlanok nyílászáróit befeszítette, és pénzt, mobiltelefont lopott el. A rendőrség előterjesztése, az ügyészség indítványa nyomán a bíróság a bíróság elrendelte a terhelt letartóztatását.

Kirabolta, kifosztotta a sértettet

Egy 25 éves férfi letartóztatását rendelte el az Egri Járásbíróság nyomozási bírója idén februárban. A gyanú vele szemben bűntény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás, továbbá kifosztás bűntette, s több rendbeli lopás vétsége.

A feltárt adatok szerint a gyanúsított az előző év december végén egy kerecsendi lakóházban rárontott egy betegsége miatt ágyhoz kötött nőre. Megütötte, majd elvette a sértett szatyrát, amiben a fejpárnája alatt konzerveket tartott. Pár nap múlva egy másik ingatlanba ment be, s a szintén beteg, ágyban fekvő sértettől ragadta el a mellé készített ételeket. A gyanúsított emellett különböző ingatlanokból szerszámokat és tűzifát is lopott a faluban. A fiatalembert letartóztatták.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában