Városrendészet

2023.05.07. 07:53

A jelek szerint a lakosság is meg van elégedve a gyöngyösi városrendészettel + videó

A rendészeti igazgató szerint történelmi jelentőségűnek is nevezhető az illegális szemétlerakók elleni harcuk.

Sz. Sz. I.

A városrendészet közterületet foglaló roncsautókat is elszállít

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi képviselő-testület a szerdai ülésén elfogadta a városrendészet beszámolóját a 2022-es tevékenységükről. Ferenczy Dániel rendészeti igazgató szerint a modern városrendészet életében folyamatos fejlődésnek lehetünk a szemtanúi, amely eredményeket a beszámoló is visszaigazolja.

– A tavalyi évben a szervezetben dolgozó 15 közterület-felügyelő a közel százféle, kötelezően elvárt feladat teljesítésén túl, kiszolgálta a lakosság egyéb igényeit is. Ezt megerősíti az is, hogy a városrendészet rendkívül népszerű, hiszen az a járőrszámunk például, amely a 2020 előtt nem létezett, napjainkra átlagosan havi 181 bejelentést regisztrál. Ez kiugróan magas szám – rengeteg lakossági bejelentésre reagál a mozgó járőrszolgálatunk. Készült egy reprezentatív kutatás is, amely várhatóan ősszel lesz publikálva. Ebben a helyi lakosság véleménye jelenik meg a városrendészettel kapcsolatos kérdésekben. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy Gyöngyösön 10 emberből 9-nek szimpatikusabb a bejelentést a járőrszámon megtenni, mint a 112-es segélyhívóval. Ennek oka az, hogy így közvetlen kapcsolat jön létre a lakos és a felügyelő között – magyarázta Ferenczy Dániel. 

Az igazgató arról is érdekességként beszélt, hogy a Szomszédom a felügyelő programjuk működése óta a gyöngyösi lakosság 70 százaléka szerint biztonságosabb a város. Itt a fő célkitűzés a lakossági bizalomépítés, a célorientált problémamegoldás, illetve a hatékony információáramlás.  

– A program 2022-23-as időszakában a 10 körzeti rendész átlagosan egy hónapban 94 hívást, bejelentést regisztrált. A gyalogos járőrözés eredményeként 204 esetben tártak fel hiányosságokat, és 89 esetben tettek feljelentést vagy szabtak ki bírságot. Emellett 29 közterületre kihelyezett roncsautó tulajdonosát szólítottak fel a gépjárművük eltávolítására, akik ezt utána meg is tették. Ezzel párhuzamosan elképesztő mennyiségű információ áramlik be hozzánk. Ennek a feldolgozása és megszűrése egy olyan külön feladat, amire a korábbiakban nem volt példa. Erre munkacsoport létre jött, akik elemzik és értékelik ezeket a nyilvános forrásból megszerzett információkat. Az elmúlt évben rengeteg olyan, bűnügyi szempontból releváns információt gyűjtöttek be kollégák, amelynek segítségével jelentős bűnlajstrommal rendelkező elkövetőket is el tudott fogni a rendőrség. Mondhatni, hogy egy reggel ellopott kerékpár másnapra jó eséllyel meg is van. A program idén ezüstérmes lett egy országos versenyen bűnmegelőzés és közbiztonság kategóriában, illetve a marketingszövetség díját is elnyerte – részletezte Ferenczy Dániel.

Az igazgató azzal folytatta, hogy a városrendészet komoly erőfeszítéseket tesz a település közbiztonságának fenntartására, amelyben prioritásként jelenik meg a bűnmegelőzés. 

– Elmondható, hogy a szervezetünk munkája tavaly is jelentős tehermentesítést jelentett a rendőrségnek. Kiváló, napi szintű partneri munkakapcsolatunk van a rendőrséggel és a helyi polgárőrszervezetekkel, akikkel az erőforrásainkat folyamatosan összeadjuk a biztonság megteremtése érdekében. Fontos kiemelni, hogy Magyarországon nincs önkormányzati rendőrség, itt önkormányzati rendészet van. Az előbbi a rendvédelem része, az utóbbi pedig a közigazgatásé. Gyakran tapasztaljuk bejelentéseknél, hogy magánterületeken történt jogsértésekről, illetve áruházakban történő lopásokról kapunk jelzést. Fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy a közigazgatás általunk képviselt rendészeti része nem jogosult ezen területeken eljárni. Azoknál az üzleteknél, ahol gyakoriak a lopások, érdemes a szolgáltató szektort igénybevenni, és a biztonságot személy- és vagyonőr segítségével megteremteni. Természetesen, ahogy eddig is, minden tőlünk telhetőt megteszünk a jelzett problémák kezelésében – magyarázta Ferenczy Dániel.

A rendészeti igazgató szerint történelmi jelentőségűnek is nevezhető az illegális szemétlerakók elleni harcuk. Mint mondta, tavaly 134 esetben intézkedtek eredményesen, a kiszabott helyszíni bírságok összege pedig több mint 2 millió forint volt, ami megyei viszonylatban is rekordnak számít.

– A térfigyelő kamerarendszer fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetetünk 2020 óta. Míg 2020-ban 72 kamera figyelte a közterületeket, napjainkban ez a szám 134, tehát a modernizálás eddigi három évében megduplázódott a kamerák mennyisége. A bővítés idén is folytatódik. Szakmai ajánlást is tettünk idén a grémiumnak a kamerák elhelyezésének helyszíneit illetően. Körzetenként öt kamera a testület forrásteremtése és döntése függvényében települhet. A kamerák figyelését erre kiképzett szakemberek folyamatosan végzik. Arra kérek mindenkit, ne higgyen közösségi médiás dezinformációknak, hanem próbáljon hiteles hírforrásokból tájékozódni. Megvan az oka annak, hogy a szervezet a kamerákon látható cselekményekről nem ad ki a nyilvánosságnak bűnügyi szempontból releváns operatív információkat – hangsúlyozta Ferenczy Dániel. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában