Büntetés

2023.08.26. 15:25

A vadgázolás miatt komoly bírságot is fizethetnek az autósok

Vadgázolás esetén július elsejétől a balesetet okozó sofőr a keletkezett kár mellett még bírságra is számíthat. Vadbaleset miatti hatósági eljárás során a sofőr csak akkor mentesül a bírság alól, amennyiben bizonyítani tudja azt a tényt, hogy a vadállat a vadászok miatt volt az úttesten.

Hornyák Réka

Vadátjárás miatt az esti, éjszakai és hajnali órákban fokozottan óvatosan kell autóval közlekedni. Ezen napszakokon kívül az év több hónapjában is érdemes jobban odafigyelni. Ilyen az őzek párzási időszaka, mely nagyjából július közepétől augusztus közepéig tart. Ezt követi a szarvasbőgés, mely körülbelül szeptember közepétől október közepéig tart. A téli időszakban, decembertől, a szarvasok csoportos mozgása jelenthet veszélyt, valamint az utak sózása is az autók közelébe vonzhatja a vadállatokat. 

Július 1-jével pedig változott a vadgázolásokra vonatkozó jogszabály is, ennek értelmében szinte minden esetben a sofőr a bűnös. A pontos jogszabály a Magyar Közlönyben olvasható. 

A módosítások ismertetésére Kovács Istvánt, az Országos Magyar Vadászati Kamara Heves Vármegyei Területi Szervezet titkárát kértük meg. 

– Ha a vad az úttestre önszántából kerül ki, egy vadászatra jogosult személy sem tartozik érte felelősséggel. Ebből adódóan, ha a gázoló nem képes bizonyítani azt a tényt, hogy a vad a vadászok miatt volt az úttesten - űzés, hajtás vagy esetleges lövés miatt - akkor a felelősség teljes mértékben az autót vezetőre hárul. A sofőr csak akkor jogosult kártérítésre, amennyiben a baleset során a szakaszra érvényes sebességkorlátot nem lépte túl, valamint bizonyítani tudja, hogy a vad a vadászok miatt volt az úttesten – ismertette a vadászati kamara titkára. 

A jogszabályváltozás kedvezőtlen az autósok számára, mert megnőtt annak az esélye, hogy vadgázolás esetén szinte minden esetben a balesetet szenvedő felet vonják felelősségre bírság kíséretében. 

Vadgázolás során a balesetet okozó sofőrnek értesítenie kell a rendőrséget, valamint személyi sérülés esetén a mentőket is. A baleset során a sofőrre kiszabható vadvédelmi bírságról is tájékoztatást adott Kovács István. A vadvédelmi bírságot a vadászati hatóság szabja ki, melynek mértéke a vad vadgazdálkodási értékétől függ. 

– Például fácánkakas esetén a bírság 10 ezer forint, őzsuta esetén 100 ezer forint, míg 10 kilogramm trófeatömeget meghaladó gímbika esetén 3,75 millió forint is lehet – tájékoztatott az országos vadászati kamara titkára. 

Továbbá az elgázolt vadat nem lehet elmozdítani a helyszínről, hiszen akár egy millió forintos bírságra is büntethetik azt, akinek megtalálják járművében a vad testét. 

Kovács István elmondta portálunknak azt is, hogy szűkebb hazánkban  2021. március 1. és 2022. február 28. között összesen 723 vad-gépjármű ütközés miatti vadelhullást jelentettek be a vadgazdálkodók.

További statisztikák az Országos Vadgazdálkodási Adattárban találhatók.

Egy vadbalesettel kapcsolatban olvasónk is elmondta a tapasztalatait.  Csendes Klára, 21 éves lányával hazafelé tartott az esti órákban Egerből Verpelétre. Fél tíz körül lehetett, mikor egy kis tanya utáni kanyarból jöttek ki. 

– 55 - 60 kilométeres sebességgel vettem be a kanyart, pont mondtam a lányomnak, hogy milyen lassan jövünk hazafelé. Pontosan a mondat kimondása után, az egyenesre fordulva egy muflonnal találtuk szembe magunkat. Az állatot nem lehetett látni, teljes mértékben a kanyar belsőívén volt, a szalagkorlát mögül jött ki. Nagyon megijedtünk, meg sem tudtunk hirtelen szólalni – nyilatkozta a sofőr. 

Több évtizedes vezetői tapasztalatának köszönhetően Klára jól reagálta le a helyzetet. Abban a pillanatban, hogy meglátta az állatot, rögtön fékezett. Szerencsére nem lett nagy probléma, az állat gond nélkül felkelt és továbbment. 

– Megúsztuk mindannyian az esetet, sem nekünk a lányommal, sem pedig az állatnak nem esett bántódása. Sajnos az autón keletkezett egy horpadás és horzsolás az állat agancsa miatt, de az javítható. A lényeg, hogy semmilyen sérülés nem történt –  mesélte Klára. 

Az incidens után a sofőr és lánya a kanyar utáni egyenesben lehúzódtak az út szélére és bekapcsolták a vészvillogót. Körbenézték a helyszínt és az autót. Két kedves fiatal férfi az esetet látva megállt. 

– Éppen néztük, hogy milyen kár keletkezett, mikor egy autó húzódott le elénk. A járműből két fiatal férfi szállt ki és megkérdezték, hogy jól vagyunk-e, valamint átnézték ők is az autót segítségképpen. Nagyon kedves gesztus volt tőlük – zárta le Klára a beszámolóját.

Mivel a helyszínen nem történt komolyabb baleset, így Klára és lánya elindultak otthonuk felé. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában