Bűnösök

2023.08.13. 06:55

Raboltak, verekedtek, autót is loptak a fiatalok Hevesben

Lopás, garázdaság, testi sértés. E bűncselekmények állnak az első három helyen a fiatalkorúak által tavaly elkövetett deliktumok listáján Heves vármegyében. Korábban a bűntények sértettjeivé válásának okait elemeztük. Ezúttal az elkövetők egy csoportjának, a 14 és 18 év közöttieknek a tetteiről készítettünk számvetést.

Dr. Szalay Zoltán

1503847154

Fotó: Severyn Bogdana

Általános jogi értelemben kiskorúak azok, akik a 18. életévüket még nem töltötték be. A Büntető Törvénykönyv szerint a 14 és 18 év közötti ifjak a fiatalkorúak – ismertette portálunkkal dr. Konkoly Thege László, a Heves Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője. – A gyermekkor általában büntethetőséget kizáró ok, így a bűnelkövető 14 év alattiakkal szemben alapvetően nem büntetőjogi, hanem egyéb, közigazgatási jellegű gyermekvédelmi intézkedéseknek lehet helye. Ez alól kivétel az emberölés, a testi sértés, a hivatalos és közfeladatot ellátó személy, illetve annak támogatója elleni erőszak, a terrorcselekmény, a rablás, a kifosztás súlyosabban minősülő esetei. Ezekért a 12. életévüket betöltött elkövetők is büntethetők, ha az elkövetéskor e kort már betöltötték, és rendelkeztek a tettük következményeinek felismeréséhez szükséges belátással. A büntethetőségnél mindig az elkövetéskor betöltött életkor számít, nem az, hogy hány éves a tettes a büntetés kiszabásakor. 

A szakember példát is említett. A vármegyei főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat egy fiatalkorú ellen, aki a társával 2018 tavaszán Horton összerugdosott egy férfit az utcán. A vádhatóság indítványával egyetértve a bíróság az ifjút nyolc hónap fiatalkorúak fogházára ítélte, de a végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. 

Két évvel ezelőtti ügyben idén májusban vádolt meg fiatalkorúakat a járási vádhatóság. Ők 2021 nyarán bementek a kiskörei általános iskolába, ahol felújítást végeztek. Felmásztak az állványzaton, betörtek egy ablakot, s egy teremben kéziszerszámokat találtak. Épp vödörbe rakták azokat, amikor tetten érték őket. A lopási kísérlet miatt az ügyészség velük szemben közérdekű munka büntetést indítványozott. 

A Belügyminisztérium Statisztikai Osztályának elmúlt évi adatai arról tanúskodnak, hogy Hevesben a 14 és 18 év közötti polgárok leggyakrabban lopással próbálkoznak. Száztíz esetben jártak el e bűntény okán ellenük a hatóságok. Ez az országos mutatónak (2542 eset) a 4,3 százaléka. Az idén július végéig 73 fiatalkorúval szemben indult procedúra e deliktum miatt. 

A lopást körükben Heves vármegyében a garázdaság követi. E bűntény ifjú tettesei ellen tavaly 62 alkalommal léptek fel, s 2023 első hét hónapjában 35 ilyen deliktumot rónak a terhükre. 

A fiatalkorú tettesek esetében a harmadik legtöbb munkát adó bűntények sorában a testi sértés szerepelt 43 üggyel. Idén augusztusig 28 eljárás indult emiatt. 

 Szankciók fiatalkorú tettesek ellen
A fiatalkorúakkal szembeni büntetések a Büntető Törvénykönyv alapján a következők: szabadságvesztés, elzárás, közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, közügyektől eltiltás és kiutasítás. Az intézkedések: javítóintézeti nevelés, jóvátételi munka, próbára bocsátás, pártfogó felügyelet és kitiltás. A 14 és 18 év közötti elkövető ellen büntetést akkor kell kiszabni, ha az intézkedés alkalmazása nem célravezető. A szabadságvesztés-büntetés legrövidebb tartama bármely bűncselekmény esetén egy hónap, a felső határa maximum öt év, ha az ifjú az elkövetéskor a 16. életévét még nem töltötte be. A fiatalkorú nem ítélhető életfogytig tartó szabadságvesztésre. A büntetést a fiatalkorúak fogházában kell letölteni, ám ha annak időtartama két évnél hosszabb, akkor a fiatalkorúak börtönében. 

Tény, hogy 2022-ben 11-11 esetben vonták felelősségre a fiatalkorú tetteseket rongálásért, illetve jármű önkényes elvételéért. Rablás címén tíz procedúra kezdődött tavaly velük szemben. Valamelyest megnyugtató, hogy az idén július végéig csupán két ilyen ügyben tart az eljárás. Kifosztás miatt az előző évben négy fiatal elkövető ellen jártak el, s elgondolkodtató, hogy ez évben eddig már három e korosztályba tartozó vármegyebeli terheltet regisztráltak e bűntény okán. Kábítószer birtoklásáért tavaly hat ifjú ellen folytattak procedúrát, míg 2023-ban öttel szemben. 

Vannak pozitívumként említhető mutatók is: szexuális erőszakot a múlt évben egy fiatalkorúnak róttak a terhére, idén augusztusig nem valósított meg ilyen bűntényt közülük senki. Emberölés részese egy fiatal volt tavaly, idén viszont egy sem. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában