Bűnügy

2023.09.03. 12:20

Kardcsonkkal verte apósát a féltékeny férj: emlékezetes bűnügy volt Hevesben

A férj részegen többször rendezett féltékenységi jelenetet, végül még az apósát is megvádolta a házassága megromlásáért. Az elmúlt négy évtized kiemelkedő és tanulságos Heves vármegyében történt bűnügyei között szemléztünk.

Dr. Szalay Zoltán

Hat kiskorú gyermek apja, de öt éve nincs állandó munkahelye a falubeli B. P.-nek. Ha a 32 éves férfi felönt a garatra, rögtön oroszlánnak érzi magát. Ezért került már többször is összeütközésbe a törvényekkel. Súlyos testi sértés, továbbá garázdaság miatt már háromszor ítélték el, a rendőrhatósági felügyelet szabályainak megszegése miatt pedig tizenegyszer sújtották elzárással. 

Ezt a jellemzést és bűnlajstromot írtuk meg róla a Népújság 1984. november 15-i számában. Beszámolt a lap arról is, ami abban az esztendőben január 8-án történt. B. P. a helyi kocsmában megivott fél liter pálinkát, s rá pár üveg sört kísérőnek. Otthon részegen a felesége szemére vetette, hogy megcsalja őt. 

A veszekedés hevében felkapott a tűzhely alól egy fahasábot, amivel az asszony felé sújtott, akinek a bal csuklója eltört.

A vádlott január 23-án temetésen vett részt, bánatát újra az alkohollal próbálta enyhíteni. Utána nem találta otthon a házastársát, s a keresésére küldött fiai sem jöttek haza este kilenc óráig. Egy rozsdás kardcsonkkal ezután elindult felkutatni az asszonyt. Úgy vélte, S. P. lakásán megtalálja. 

Az illetőt azonnal felelősségre vonta, hogy neki is szerepe van a családi életük megromlásában. A szóváltásuk végén a féltékeny férj a karddarabbal a sértett fejére ütött, aki nyílt koponyacsonttörést szenvedett. A tárgyaláson kiderült, hogy a megtámadott férfi a támadó feleségének az édesapja. 

A vádlott beismerő vallomása és a szakértők véleménye alapján a Heves megyei Bíróság büntetőtanácsa B.-t súlyos és életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésként három és fél év börtönbüntetésre ítélte. Mellékbüntetésként három esztendőre eltiltotta őt a közügyek gyakorlásától. Enyhítő körülményként értékelte a terhelt beismerését, megbánó magatartását, továbbá azt, hogy hat kiskorú eltartásáról gondoskodott. Súlyosító tényként vette a büntetett előéletét, az italozó életmódját, s hogy a sértettek közeli hozzátartozói voltak. 

Másodfokon a Legfelsőbb Bíróság az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában