Alkohol

2023.07.14. 17:30

Így halt meg a kapu elé vonszolt részeg férfi Gyöngyöshalászon épp 40 éve

1983. október 31-én történt a haláleset.

Két lerészegedett ember időleges együttlétének körülményeit, s egyikük halálának okát kellett kiderítenie a bíróságnak abban a büntetőeljárásban, amelynek vádlottja a községbeli 47 éves H. J. volt, a sértettje pedig K. J., a terhelt munkatársa. Ekképpen kezdődött a Hírlap jogelődje, a Népújság tudósítása a lap 1984. augusztus 29-i számában. Ez is az elmúlt négy évtized tanulságos bűnügyei közé tartozik Heves vármegyében. A vád szerint a két férfi Gyöngyöshalászon együtt emelgette az alkoholos poharakat 1983. október 31-én. Délelőtt és délután egy-egy liter bort ittak meg, ráadásnak nem kevés pálinkát. Végül H. J. Aradi utcai lakására mentek, ahol tovább iszogattak, majd úgy döntöttek, kipihenik a „fáradalmaikat”. 

K. J. egy idő után az udvarra ment könnyíteni magán, ám annyira tántorgott, hogy nekiesett a bútoroknak, az ajtófélfának. Ez megismétlődött, ami dührohamot váltott ki a vendéglátójából, aki piszkavassal többször a sértett hasára csapott. Ez azonban nem hatott, ezért a terhelt kivonszolta ivócimboráját a lakásból, s a kapu előtt leejtette a fűre. 

K. J. késő este feleszmélt, a korábban levetett ruháját el akarta kérni a házigazdától, de nem tudta felébreszteni. A sértett eljutott a lakás melletti fészerhez, ott azonban elesett, s a hasával ráesett a köszörűkő hajtókarjára zúzódásos sérüléseket szenvedve. Őt másnap reggel a szomszédok találták meg, de már nem lehetett segíteni rajta, a sebei és a kihűlés miatt meghalt. 

A tárgyaláson a vádlott csak részben érezte bűnösnek magát, s tagadta, hogy bármilyen módon bántalmazta volna a társát. Ám a bíróság az orvos- és nyomszakértői vélemények alapján megállapította, hogy H. J. többször megütötte az áldozatot, akinek a halálát elsősorban koponyaűri vérzés okozta. A vádlott tudatával felfogta: a sötétben, hidegben a nagyon ittas sértett, ha nem segítenek rajta, meghalhat, s ebbe a lehetőségbe bele is nyugodott. 
Heves Megyei Bíróság büntetőtanácsa H. J.-t emberölés bűntettében mondotta ki bűnösnek, amiért ötévi börtönnel sújtotta, mellékbüntetésként négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, s elrendelte a kényszergyógyítását is. Másodfokon a Legfelsőbb Bíróság az ítéletet helybenhagyta, az jogerőssé vált. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában