Ne dőljenek be!

2023.10.25. 19:55

Nem válogatnak az áldozatok között a csalók, különféle módszerekre hívják fel a figyelmet a rendőrök

Bárki kaphat csaló üzenetet, nagyon figyeljenek.

Heol.hu

Az online vásárlás a számtalan előny mellett komoly veszélyeket is rejthet magában. A csalók különböző módszerekkel próbálkoznak nemtől, és kortól függetlenül az értékeinket, és az adatainkat kicsalni. Jó példa rá, hogy az elkövetők mennyire nem válogatnak, ugyanis a képen látható üzenet, egy rendőrségi szolgálati mobilra érkezett - hívja fel a figyelmet a rendőrség.

 

Forrás: police.hu

 

Portálunkon korábban már többször is hírt adtunk internetes csalásokról, amelyeket a bűnözők a legkülönbözőbb trükköket bevetve próbáltak meg végrehajtani. Az egyik leggyakoribb eset, amikor az ember internetes felületen hirdet és az eladás is megtörténik. Vannak olyanok, akik a megvásárolható termékre azonnal reagálnak és küldenek egy linket az eladónak. Ezeken a linkeken a bejelentkezéshez szükségesek a bankkártya vagy a netbank adatok, amely bejelentkezésre az eladónak nincsen szüksége, hiszen nem ő kíván vásárolni. Végül, de nem utolsó sorban pedig azon esetek, mikor egy hirdetésen keresztül szeretne valaki jelentkezni egy befektetésre. Ezen hirdetésekben is van egy link, melyre kattintva kell regisztrálni. Ezután a csaló általában felveszi a kapcsolatot az áldozattal és utasításokat ad neki, hogy hol és milyen adatot adjon meg magáról - akár videóhívásban, kamerán keresztül is. 

A rendőrök megemlítik a nyereményjáték típusú csalásokat is. Ezen esetekben az áldozatok kapnak egy e-mailt, egy megjelölést vagy egy üzenetet, miszerint pénzt nyertek internetes játékban, pályázaton vagy bármi egyéb szolgáltatásban. Ilyenkor az üzenet mellé pontos leírást is kapnak, hogy hogyan kaphatják meg a nyereményt. Ilyenek utasítások például a „kattintson rá erre a linkre”, „töltse le ezt az alkalmazást” vagy „adja meg bankkártya adatait”. 

Hogy elkerülje a nagyobb bajt, a rendőrök néhány jó tanáccsal látják el a lakosságot:

  • Ne dőljön be nekik, törölje az üzenetet, ne kattintson a linkre, pláne, ha nem is vár semmilyen csomagot!!
  • Ne adja meg sem személyes adatait, sem bankkártyájának adatait.
  • Minden esetben, ha felmerül Önben a gyanú, hogy adathalász üzenettel lehet dolga, mindig elővigyázatossággal járjon el!
  • Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetési módszerek tárházát. Telefonon, számítógépen, e-mailben, és SMS-ben zúdulnak ránk a megtévesztő adathalász technikák.

További hasznos információkat és tájékoztatást a kiberpajzs.hu weboldalon találnak.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában