Szén-monoxid

2023.11.04. 08:30

A gyilkos gázt már 31 otthonban mutatták ki

36 otthonból 31 helyszínen már jelezte a veszélyt a telepített érzékelő, csütörtökön reggel egy egerbaktai családi házhoz vonultak ki a tűzoltók. A gyilkos gázt a fürdőszobában, egy hibásan működő kazán közelében mutatták ki.

Hornyák Réka

Az egerbaktai esetnek nem volt áldozata, a lakók nem szenvedtek szén-monoxid-mérgezést. Ez a szerencse a kihelyezett szén-monoxid-érzékelőnek köszönhető, mely azonnal jelzett. A helyszínre érkezett egység értesítette a gázszolgáltatót, az ingatlan más fűtéssel is rendelkezett, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség – olvasható a Heves vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság legújabb közleményében

Idén már 36 alkalommal mutatták ki otthonokban a mérgező gázt a vármegye tűzoltói. Az esetek során 6 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. 31 alkalommal már a telepített szén-monoxid-érzékelők jelezték, hogy a csendes gyilkos jelen van az ingatlanban. Ahol nincs érzékelő a veszélyforrás közelében, ott nagyobb esély van a tragédia bekövetkezésére. 

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló gáz. Azért veszélyes, mert megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat, magas szén-monoxid-koncentráció esetén néhány percen belül a halál is beállhat. A szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, jelezni. 

A közleményben leírják, hogy szén-monoxid akkor keletkezik, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Azt javasolják, mindenképp vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra, ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere és látható a láng. 

A katasztrófavédelem központi szerve rendszeresen közzéteszi a megbízható szén-monoxid-érzékelőkről és a vizsgálatok során nem biztonságosan működő szén-monoxid-érzékelőkről készített kimutatásokat. 

A balesetek elkerülése érdekében javasolt a fűtőberendezéseket minden évben szakemberrel átvizsgáltatni. A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. 

A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését és ha szükséges, a tisztítását is. Aki még nem vette igénybe a magánszemélyek számára ingyenes kéményseprői szolgáltatást, még megteheti. Az ellenőrzés rendszerességével sokat lehet tenni a kéménytüzek megelőzéséért. Fontos, hogy a kéményellenőrzés napján nem szabad befűteni, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia. 

Családi ház esetén szükséges az időpont egyeztetés a kéményseprőkkel. Ezt megtehetjük online ügyfélszolgálaton, a 1818-as telefonszámon, e-mailben a [email protected] címen vagy személyes, nyitvatartási időben a vármegyei ügyfélszolgálati pontokon. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában