Rendőrségi felhívás

2023.11.19. 10:20

Társadalmi összefogással megelőzhetőek a tragédiák

A rendőrség a hideg idő beköszöntével kiemelt figyelmet fordít az egyedül élő, idős emberekre és erre kérnek mindenki mást is.

Hornyák Réka

Illusztráció

Forrás: police.hu

Figyeljünk embertársainkra, ne menjünk el tétlenül a rászorulók mellett – hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr Főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján, a Police.hu-n

Az idős, egyedül élő emberek mindig nagyobb veszélynek vannak kitéve és ez a hosszú téli esték, a hideg időjárás és a fagypont alatti hőmérséklet miatt ilyenkor fokozódik. 

Mint írják, felelősséggel tartozunk embertársainkért és a tragédiákat társadalmi összefogással megelőzhetjük. Ennek jegyében a rendőrség idén is együttműködik a társszervekkel, az önkormányzatokkal és közös szolgálatokat tervez a polgárőrség munkatársaival is. 

Visszatérően ellenőrzik a nehezen megközelíthető helyeken élőket, valamint az egyedül élőket, hogy szükség esetén mielőbb segítséget kaphassanak. A személyes kapcsolat, a bizalom kiemelten fontos, hiszen ezek az emberek egyrészt egészségügyi állapotuk miatt vannak fokozott veszélyben, emellett könnyebben válhatnak bűncselekmény áldozatává is. 

A rájuk leselkedő veszélyekre fel kell készíteni őket. A legcélravezetőbb, ha nem csak a rendőrség vagy polgárőrség, de a rokonok, ismerősök is gyakrabban ellátogatnak hozzájuk és beszélgetnek velük, felhívják a figyelmüket, hogy ne engedjenek be idegeneket a házukba és ne dőljenek be a telefonos csalóknak sem. 

A rendőrség kéri, hogy a megváltozott időjárásra tekintettel a megszokottnál jobban figyeljen mindenki a környezetükben élő magányos és idős emberekre, valamint a fedél nélkül élőkre. Ha közterületen olyan embert látnak, aki segítségre szorul, ne menjenek el mellette, hívják a 112-es segélyhívó számot. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában