Lángok

2024.01.11. 07:40

3 ember halt meg lakástűzben Hevesben 2023-ban

2022-ben két ember, tavaly három vesztette életét lakástűzben Hevesben, szén-monoxid-mérgezést 13 ember szenvedett.

Molnár Helga

2023-ban Heves vármegyében 293 lakástűz keletkezett, 48-cal kevesebb, mint 2022-ben, ami 14 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 3856 négyzetméternyi épített terület égett le, csaknem 3500-zal kevesebb, mint egy évvel korábban –írja a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

A lakástüzekben vármegyénkben három ember vesztette életét, egy áldozattal több, mint 2022-ben. Decemberben két tragikus kimenetelű tűzeset is történt, 3-án Apcon, 16-án pedig Markazon követeltek egy-egy életet a lángok. A kigyulladt lakóházakban 16 ember sérült meg, 7-tel kevesebb, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 471 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 222 munkaórára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás 6 és fél órán át tartott: december 16-án egy 75 négyzetméteres családi ház égett Markazon. 16 tűzoltó 4 járművel közel két órán át oltotta a tüzet, majd az utómunkálatok még több mint négy órán át tartottak.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 11 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés, dohányzás, egyes esetekben pedig avar- vagy szemétégetés vezetett tűzhöz. A legtöbbször a konyhában, kéményben, illetve hálóban csaptak fel a lángok.

A tűzzel érintett otthonokban jellemzően nem voltak füstérzékelők, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.  Az olyan eseteknél, ahol volt ilyen készülék, nem történt tragédia, nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. A nagyobb tüzek megelőzésének a legjobb módja, ha otthonra füstérzékelőt vásárolunk, amely már a tűz keletkezésekor jelez.

Heves vármegyében 2023-ban 49-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 12-vel többször, mint 2022-ben. 13 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 8-cal többen, mint egy éve. A gyilkos gázt 40 esetben telepített szén-monoxid-érzékelők jelezték. Ahol nem voltak érzékelők, ott a lakók rosszullétre panaszkodtak és a tűzoltók mérőműszeres mérései mutatták ki a szén-monoxidot az ingatlan levegőjében.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota, illetve a gáztűzhely is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában