Felcsapnak a lángok

2023.04.28. 17:30

Idén már 122 lakástűz volt Hevesben - mutatjuk, hogyan kerülhetjük el a tragédiákat!

A vármegyei katasztrófavédelem és a Heves Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság szakemberei kiemelt fontosságú feladatként kezelik a lakástüzek és az ezzel kapcsolatos tragédiák megelőzését. Sajnos szűkebb hazánkban sem ritkák a lakástüzek, pedig néhány egyszerű módszerrel és kellő odafigyeléssel megelőzhetők lennének a tragédiák. Lássuk, mit tehetünk!

Fekete-Vadászi Erika

Egy lakástűz mindent felemészthet. Az előrelátó gondoskodás mindenben segíthet (Archív fotó)

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Papp Zsolt tűzoltó alezredes, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, a Heves Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság titkára és Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője beszéltek portálunknak arról, mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a lakástüzeket, s arra is kitértek, mit tegyünk, ha már felcsaptak a lángok. 

A szakemberektől megtudtuk, tavaly Heves vármegyében 343 lakástűzhöz vonultak ki a tűzoltók, s két esetben halálos áldozatok is voltak. Összesen 22-en sérültek meg, Poroszlón és Hatvanban pedig emberéleteket is követeltek a lángok. Ahhoz, hogy a háromszáznál is több lakástüzet eloltsák, 585 járműre volt szükség az elmúlt évben. 

– Sajnos, bár még csak négy hónap telt el ebből az évből, már ebben az időszakban is 122 lakástűzhöz kellett kivonulni szűkebb hazánkban, és tíz sérült volt eddig, 198 gépjárműre volt szükség az oltáshoz – ismertette Nagy Csaba, aki kiemelte, aranyszabály, hogy nyílt lángot – még ha csak egy kicsi mécsesről van is szó – soha egy pillanatra se hagyjunk felügyelet nélkül. 

A szóvivő arra is kitért, hogy az elektromos eredetű tüzeknél jellemző az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. Fontos, hogy műszaki cikkeket szaküzletekben vásároljuk, keressük a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező termékeket, amelyekre a gyártó garanciát vállal. 

– Sokan egész nap konnektorba dugva hagyják azokat a műszaki cikkeket is, amelyek nem erre lettek kitalálva. A hűtőszekrényt természetesen nem kell kihúzni, de a mobiltelefon töltőjét, a hajvasalót, vagy más kisgépet, melyet nem használunk egész nap, még kikapcsolt állapotban se hagyjuk 24 órán át a hálózatba dugva, mert gyakori, hogy ezek zárlata vezet lakástűzhöz. Ha pedig régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét – hangsúlyozta Nagy Csaba, aki azt is aláhúzta, hogy a lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is.

Gyakori, hogy a konyhában csapnak fel a lángok. Sütés-főzés közben a tűzhelyen felejtett olaj meggyulladhat, ezt ne próbáljuk meg vízzel oltani, mert egy robbanásszerű tűzgömb alakulhat ki, ami nem csak a lakásra, hanem az ott tartózkodókra nézve is rendkívül veszélyes. Ha a felhevült olaj meggyullad, zárjuk el a tűzhelyet, és fedjük le egy fedővel az edényt! 

Papp Zsolttól megtudtuk, hogy a Heves vármegyei lakástüzeknél jellemzően nem volt füstérzékelő az otthonokban, pedig fontos lenne, hiszen készülék már a kialakulásakor jelzi a tüzet – jó hangosan, tehát az alvó embert is felébreszti –, így a kisebb lángokat akár mi magunk is el tudjuk oltani anélkül, hogy testi épségünket veszélyeztetnénk. Emellett pedig egy szén-monoxid-érzékelőt is tanácsos beszerezni. Mindkét eszköz életeket menthet. 

– Fontos, hogy ha tüzet észlelünk a lakásban, próbáljuk megőrizni a hidegvérünket, s mielőbb cselekedjünk. Hívjuk fel a 112-es telefonszámot, majd segítsünk kijutni a bent tartózkodóknak, a nyílászárókat pedig csukjuk be, ezzel nehezítve a lángok terjedését, és ha lehetőségünk van rá, áramtalanítsuk a lakást. Ha már nagy a füst, akkor négykézláb kússzunk ki a szabad levegőre – hangsúlyozta Papp Zsolt. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában