Felcsapnak a lángok

2023.04.23. 11:30

Háromezer focipályányi terület égett le Hevesben tavaly

Bár meglehetősen későn, de beköszöntött végre a jó idő, s aki csak teheti, ezt ki is használja. Ahogy melegszik az idő, egyre többen döntenek úgy, hogy kint készítik el az ételeket, s a kerti munkálatokba, így a zöldhulladék égetésbe is sokan belevetik magukat. Ezek mind-mind jó időtöltésnek tűnnek, azonban könnyen kiterjedt tűzeset is lehet belőlük.

Fekete-Vadászi Erika

Nagy erőkkel oltják a lángokat vármegyénk tűzoltói (Archív fotó)

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy és a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta, mire kell odafigyelnünk a szabadtéri, tűzzel kapcsolatos tevékenységek alkalmával. 

Ahogy melegszik az időjárás, egyre több kiránduló megy ki a természetbe. A szabadtéri tűzesetek visszavezethetők emberi gondatlanságra, s ahogy azt Nagy Csaba kiemelte, a vegetációs tűzek 99 százalékát emberek okozzák. Gyakran megesik, hogy a túrázók eldobják a cigarettacsikket, s sokan kezdenek neki elégetni a kertjükben keletkezett zöldhulladékot is, de ha nem vagyunk elég körültekintők, egy kis gondatlanság is óriási bajt okozhat. 

– Általában márciusban és áprilisban növekszik meg a tűzoltói vonulások száma, ám tavaly a száraz, csapadékmentes időjárás miatt már januárban is riasztották vármegyénk tűzoltóit, februártól pedig jelentősen megnőtt a szabadtéri tüzek száma. Az elmúlt évben több mint ezer esetben vonultak ki a szakemberek, és háromezer focipályányi terület égett le szűkebb hazánkban – ismertette a tűzoltó főhadnagy, aki arra is kitért, hogy ebben az évben már meghaladja a százat a Heves vármegyei tűzesetek száma, az egri tűzoltókat hívták már például Verpelétre, Egercsehi és Egerszalók határába is, ahol az elszáradt növényzet, a bozótos kapott lángra. Idén a legnagyobb kiterjedésű szabadtéri tűz három hektárnyi volt, Tófalu és Visznek településen is voltak már ekkorák. 

Mindenképp fontos betartani néhány alapvető szabályt, hogy akár egy kerti bográcsozás is ne okozzon sérülést vagy tüzet. Például az időjárási viszonyokat figyelembe kell venni, szeles időben ne rendezzünk ilyen programokat. 

– A legfontosabb, hogy a tüzet sohasem szabad felügyelet nélkül hagyni, és mindig kell, hogy legyen kéznél oltóvíz, és olyan eszköz, amivel kordában tudjuk tartani a lángokat. Ha pedig időközben feltámad a szél, azonnal oltsuk el a tüzet, ne kockáztassunk, ugyanis az elszálló parázs több méterrel odébb is képes gondot okozni. Aranyszabálynak számít, hogy csak akkora tüzet szabad gyújtanunk, amekkorát el is tudunk oltani – hangsúlyozta Nagy Csaba. 

Talán sokan nem is gondolnák, de az elektromos grill is okozhat bajt. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor rendkívül fontos, hogy ne kezdjük el rögtön vízzel oltani, előbb próbáljuk meg valamivel letakarni a lángokat, az elektromos készüléket pedig elsőként áramtalanítani szükséges, csakis utána ölthetünk rá vizet. Például a gázzsámolyra is kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen a gázüzemű készülékek tömítései időnként elérnek, bízzuk szakemberre a karbantartásukat!

A jó idő beköszöntével egyre többen döntenek úgy, hogy elégetik a kertjükben felhalmozódott zöldhulladékot. 

– Fontos kihangsúlyozni, hogy tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot, de ha mégis úgy dönt valaki, hogy eltüzeli, akkor figyelembe kell vennie az erre vonatkozó szabályokat. A települések önkormányzati rendeletei tartalmazzák az erre vonatkozó kikötéseket, melyeket be kell tartani! Ha azonban nincs ilyen rendelet, akkor nem lehet elégetni a kerti zöldhulladékot, az pedig továbbra is alapszabály, hogy kommunális hulladékot, tarlót szigorúan tilos meggyújtani – hívta fel a figyelmet a szóvivő. 

Több szempontból is veszélyes, ha felelőtlenül gyújtunk tüzet, akár erdőben vagy mezőn is. Egyrészt környezetkárosító hatása van, sok élőlény élőhelyét teszik tönkre a lángok, amelyek gyakran kisebb állatok, például sünök pusztulását is okozzák. Emellett az is problémát jelent, hogy az erdőtüzek távol esnek a településektől, s ezek eloltásához sok tűzoltó bevonására van szükség. Amíg az erdő közepén küzdenek a lángokkal, addig lehet, hogy egy lakástűzhöz távolabbi tűzoltó-parancsnokság embereit kell riasztani.

Ezek mellett pedig az sem elhanyagolható, hogy aki a jogszabályi tilalom ellenére gyújt tüzet, vagy eltér a szabályoktól, azt a jegyző, a környezet- vagy a tűzvédelmi hatóság is megbírságolhatja. Legyünk tehát mindig körültekintőek, nem érdemes kockáztatni sem a büntetés, sem pedig a tűz következményei miatt sem. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában