Katasztrófavédelem

2023.04.12. 13:32

Idén már 101 lakástüzet kellett eloltani Hevesben

Rengeteg lakástűzhöz vonultak a tűzoltók az idei évben, több sérültet is el kellett látni.

HEOL

Épülettűz Bodonyban

Forrás: Dulai Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester

2023 első negyedévében Heves vármegyében 101 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ezekben a tűzesetekben 6-an sérültek meg, többségük füstmérgezést szenvedett. A statisztikák azt mutatják, hogy leggyakrabban idős emberek válnak a tüzek áldozatává. Ezért különösen fontos az ő otthonaikat füstérzékelőkkel felszerelni - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem a honlapján.

Mint írják, az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához 170 tűzoltójárműre volt szükség, 1340 négyzetméternyi épített terület égett le, 11 alkalommal pedig gázpalackok nehezítették az oltást. Az első negyedévben a vármegyei katasztrófavédelem 2 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására.

Kiemelték, az égő épületekben jellemzően nem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, amikor még van idő cselekedni. Az első negyedévi lakástüzek keletkezési helyeit vizsgálva megállapítható, hogy a tűz a legtöbb esetben, a lakástüzek közel harmadában a kéményben keletkezett, ezt követően pedig a konyhában, a hálószobában és a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

Épülettűz Bodonyban
Épülettűz Bodonyban
Forrás: Dulai Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester

A legnagyobb tűz február 19-én Pélyen volt, ahol egy lakóház tetőszerkezete és melléképülete égett. A lángok 150 négyzetméterre terjedtek ki, a hevesi és a füzesabonyi hivatásos tűzoltó egységeknek a tűz oltása az utómunkálatokkal együtt több mint két órás, megfeszített munkájába került. A tűz okozta károk miatt az ingatlan lakhatatlanná vált, négy lakójának átmenetileg el kellett költöznie, írták.

Kérik, hogy a lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra.

Az első negyedévben vármegyénkben a tűzoltók 9-szer avatkoztak be szén-monoxid miatt és 6 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést. Akkor keletkezik a gyilkos gáz, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni - hívták fel a figyelmet katasztrófavédelem emberei.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában