Szemben a törvénnyel

2024.01.05. 12:45

Az egri illegális szeszfőzdés történetére voltak a legtöbben kíváncsiak portálunk olvasói közül

Az elmúlt esztendőben a bűnügyekről szóló tudósításaink közül a legtöbb megtekintéssel az illegális szeszfőzdés elleni cikkünk büszkélkedhet. Az írást közel húszezren olvasták. A negyedik negyedévben is jelentek meg olyan tudósításaink, amelyek igen ritkán előforduló esetekről – például erőműi robbanásról – szóltak. Írtunk természetesen emberölés ügyében hozott ítéletekről is.

Sike Sándor

Októberben számoltunk be arról, hogy háromezer liter pálinkával bukott le az illegális szeszfőzdés Egerben, aki felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az Egri Járásbíróság Gy. T.-re cselekményéért egy évre felfüggesztett hat hónap börtönbüntetést szabott ki. Költségvetési csalás bűntette volt a vád és az ügyben október 24-én hirdetett ítéletet a bíróság.

A cselekményt a terhelt olyan módon követte el, hogy a lakóhelyén engedély nélküli, jövedéki termék előállítására alkalmas desztilláló berendezést tartott. Az eszköz tulajdonlását az adóhatóság előtt elhallgatta, s adóraktári engedély nélkül heti rendszerességgel, de legfeljebb két havi gyakorisággal csaknem kétezer liter alkoholterméket – pálinkát – főzött és adott át az eljárás során ismeretlenül maradt bérfőzetőknek Gy. T. saját maga részére is lefőzött 1097 liter pálinkát, így együttesen háromezer liter alkoholterméket állított elő.

November második hetében született ítélet a Hevesi Járásbíróságon a Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyén, 2021. szeptember 20-án bekövetkezett erőműi robbanás ügyében. Az üzemi baleset felelősét 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt és – 200 napi tételnek megfelelő – 300 ezer forint pénzbüntetést is kiszabtak rá.

A robbanást követően portálunk szinte "élőben" közvetítette a történéseket. Előbb Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi sajtószóvivőre hivatkozva azt írtuk, hogy a tűzoltók négy embert hoztak fel a vízerőmű alagsori épületéből, majd átadták őket a mentőknek. Azok végül összesen nyolc sérültet láttak el. Közülük négyen súlyos, négyen könnyebb égési sérüléseket szenvedtek.

Facebook posztban reagált a robbanásra Kisköre polgármestere is. Magyar Csilla közölte: "Üzemi baleset történt az erőműben, a tűzoltók, a mentők és a rendőrség tette és teszi dolgát. A hivatalos tájékoztatást mind a hatóságok, mind az erőmű vezetése meg fogja tenni. Kérek addig mindenkit komoly önmérsékletre a találgatásban, kommentelésben. A sérültek és hozzátartozóik nyugalma érdekében ne kombináljon senki!..."

A robbanás akkor következett be, amikor a vádlott és a munkatársai egy turbina generátorházának helyszíni tisztítását végezték. Miután a munkát befejezték mindannyian kimásztak az aknából, a terhelt munkatársai elkezdték a szerszámokat összepakolni és a szórópisztolyt felhúzni, amikor robbanás történt. Az ok pedig: a vádlott a munkavégzés során megszegte a technológiai utasításban írtakat, a zsírtalanítószer olyan koncentrációban gyűlt össze, mely a levegővel robbanásveszélyes keveréket alkotott és berobbant.

Különös kegyetlenlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt áll bíróság előtt három rokon Egerben. Az Egri Törvényszék október 12-én tárgyalást tartott, s azt – az igazságügyi orvosszakértő meghallgatása érdekében – elnapolta.

A büntetőper V. P. -né ellen folyik az említett vád szerint, a másik két terhelt pedig ennek a bűncselekménynek a részeseként áll a bíróság előtt. A történteket rögzítő vádiratban az áll, hogy a sértett otthonában háztartási balesetet szenvedett. Ennek következménye lett, hogy 2019. novemberének végére, december elejére ágyhoz kötött, mozgásra és önellátásra képtelen állapotba került. Az elsőrendű vádlott, V. P. tisztában volt a sértett ezen állapotával, ennek ellenére a gondozását nem látta el, részére sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott. Mindezen túl V. P. a lakókörnyezet tisztán tartásáról sem gondoskodott, az ingatlanban rendkívüli kosz és bűz uralkodott.

A bűncselekmény szempontjából meghatározó szerepe van annak, hogy mi történt az idő alatt, amíg az áldozat képtelen volt önmagát ellátni az állapota miatt. Az egyik fontos tényező, hogy mind a másod-, mind a harmadrendű terhelt hetente többször is megfordultak együtt az ingatlanba, vagyis tisztában kellett lenniük a sértett állapotával. Az ágyhoz kötött ember halálát egyébként az ellátatlanság miatti többszervi gyulladás és vérmérgeződés okozta.

Folyik még a büntetőper abban az ügyben, amelynek vádlottjai csúcskategóriás telefonokkal sefteltek, 90 millós a kárt okozva a telefonszolgáltatóknak. Ellenük különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt emeltek vádat.

H. T. és társai 2018 júniusától 2019 májusáig, tehát szűk egy év alatt hozták össze csalással ezt a különösen nagy értékűnek minősülő kárt úgy,hogy a másodrendű vádlott – társaival szándékegységben – valós fizetési szándék nélkül előfizetői szerződéseket kötött különböző telefonszolgáltatók weboldalán keresztül, amelyekhez többnyire nagy értékű, csúcskategóriás mobiltelefonokat és ahhoz tartozó SIM-kártyát is rendelt változó mértékű kezdő részlet kifizetésével. Az online rendelt készülékek kiszállítását végző futárszolgálat alkalmazottjai közül kettőt is bevontak a törvéyntelen ügyletbe. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában