Tárgyalótermi előzetes

2024.02.18. 15:35

Így jár, aki gyilkos dühében vascsővel sújt le szerelme volt párjára!

Emberölés bűntettének kísérlete és életveszélyt okozó testi sértés bűntette, valamint foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés ügyében is tartanak tárgyalást többek között vármegyénk bíróságai a február 19-én kezdődő héten.

Sike Sándor

Az Egri Törvényszék hétfőn tart tárgyalást, melynek vádlottját, a fiatalkorú G. D. I.-t  életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indítványozza felelősségre vonni a Heves Vármegyei Főügyészség. A váddokumentum szerint a terhelt egy szórakozóhely előtt keveredett szóváltásba egy esti órán a sértettel, aki egy üres üdítős üveggel fejen ütötte a fiatalkorút. Az ütés biztosan fájhatott, ám a sérülés  8 napon belül gyógyuló volt az orvosszakértői megállapítás szerint.

A folytatás azonban egészen durvára sikeredett: távozása előtt a vádlott kijelentette, hogy visszajön, és megöli a sértettet. Ez a visszajövetel meg is történt több rokon kíséretében. A vádlott hátulról, észrevétlenül, futva megközelítette az akkor már a saját társaságával beszélgető sértettet, és egy kalapácsszerű eszközzel egyszer, nagy erővel fejen ütötte. Az ütés következtében a sértett rövid időn belül összeesett.

G. D. I. – észlelve a következményt – az újabb ütésre emelt kezét leengedte, és rokonaival együtt távozott a helyszínről. A vádirat megállapítása szerint a sértett sérülések gyógytartama ténylegesen 3 hónapra tehető azzal, hogy a maradandó fogyatékossággal gyógyult sérülések közvetett életveszélyes állapotot okoztak.

Hétfőn a Gyöngyösi Járásbíróság a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt W. Z. ügyében tart előkészítő ülést. Akár ítélet is születhet, amennyiben W. a vádiratnak megfelelően elismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

S, hogy miben is kellene beismerni a bűnösséget? A vádirat azt tartalmazza, hogy W. Z. egy nyaralóként használt ingatlanban szóbeli megállapodást kötött a tulajdonossal arról, hogy az ingatlan területére beton falakból készült gépkocsi beállót épít. A munka megszervezését, a szükséges építőanyagok beszerzését, a munkaerő biztosítását és a teljes munkafolyamat irányítását is a vádlott vállalta. Noha az alkalmazottai többször jelezték, hogy a rendelkezésükre bocsátott anyagok a kocsibeálló kivitelezésére alkalmatlanok. A vádlott ezeket a jelzéseket figyelmen kívül hagyta és a munkálatok további folytatására utasította beosztottjait az általa vásárolt építőelemekkel.

A gépkocsibeálló falazata munkavégzés közben leomlott, amely következtében a néhai elsőrendű sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A másodrendű sértett sebesülése 8 napon túl gyógyult.

Ugyancsak a Gyöngyösi Járásbíróság tárgyalja, s tart előkészítő ülést – de már szerdán – abban a bűncselekmény felismerésre idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette ügyben, amelynek vádlottja K. Sz.

Történt, hogy a sértett megsérült, ezért a vádlott segítőkészségét bizonyítandó elkísérte a kórházba a sérülés ellátása érdekében. K. Sz. meggyőzte a sértettet arról, hogy szüksége van a segítségre és ezt a segítséget ő meg tudja adni, ezért kössenek tartási szerződést. Meg is történt a jogi formába öntés, a terhelt ügyvéd által ellenjegyzett tartási szerződést készített, mely szerint kötelezettséget vállal arra, hogy élete végéig eltartja a sértettet.

A sértett egy ingatlan fele tulajdonrészét adta az eltartásért cserébe, melynek birtokába a vádlott a sértett halálát követően léphet. A vádlott azonban, hiába volt a szerződés semmiféle tartást nem nyújtott, s ez már a szerződéskötéskor sem állt szándékában.

Szerdán emberölés bűntettének kísérlete vádjával tartja meg a terhelt távolmaradása miatt elnapolt előkészítő ülést az Egri Törvényszék. A vádirat szerint kapcsolati konfliktus következményeként – S. J. távoli ismerőse az elsőrendű sértettnek, közös ismerősük, a tanú korábban évekig a sértett élettársa volt, majd a szakításuk után a vádlottal létesített párkapcsolatot – történt ez az igen nagy tárgyi súlyú bűncselekmény.

A két férfi konfliktusban álltak, ellenszenvet éreztek egymás iránt – rögzíti a váddokumentum. Az elsőrendű sértett saját otthonában együtt italozott a másodrendű sértettel amikor megjelentek ott a vádlott és a párja. Nem üres kézzel jött azonban S. J.,  egy 1,5 méter hosszú vascsővel „Megöllek!” felkiáltással bántalmazta mindkét sértettet. A volt élettárs a bántalmazás következtében 8 napon túl, a másodrendű sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában