Tárgyalótermi nagyüzem

2024.03.24. 08:40

Hasba szúrta egykori lakótársát

A nagyhéten is akad dolga a büntetőbíróságoknak. Az Egri Törvényszék által közzétett tárgyalási jegyzék szerint – első fokon eljáva – emberölés; halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés; valamint kényszerítés hatósági eljárásban bűntettel megvádolt terheltek ügyében tartanak tárgyalást, illetve előkészítő ülést.

Sike Sándor

Gyöngyösi Járásbíróság előtt B. O. Á.-nak kényszerítés hatósági eljárásban bűntette miatt kell felelnie. A vádirat szerint ellene büntetőeljárás folyik a sértett sérelmére elkövetett lopás miatt. A terhelt két évvel ezelőtt, 2022 elején összefutott a büntetőügy sértettjével, aki számonkérte: "mit képzelsz magadról, hogy a délelőtti órákban be akarsz jönni a portánkra?"

Összevesztek, majd hasba szúrta egykori lakótársát a férfi Hatvanban
Összevesztek, majd hasba szúrta egykori lakótársát a férfi Hatvanban (Illusztráció)
Forrás: GettyImages

Erre válaszul B. O. Á. szidalmazta az őt megszólító sértettet. De ennél tovább is ment azzal, hogy megfenyegette, elvágja a torkát, ha a rendőrségi kihallgatáson több vasat említ meg ellopottként, mint amit megtaláltak és előkerült.

A sértett a tanúkihallgatása során a vádlott által történt fenyegetés ellenére a teljes bűncselekményről és a fenyegetésről is beszámolt a nyomozó hatóságnak. Lévén, hogy előkészítő ülésről van szó, a vádirat szerinti beismerés és a tárgyalás jogáról való lemondás esetén akár ítélet is születhet.

Halállal végződött viszont az a cselekmény, amelynek ügyében az Egri Járásbíróság tart tárgyalást szerdán. A halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt S. Sz.-nek kell felelnie.

Mint arról portálunk korábban írt az Egri Járási Ügyészség vádirata szerint a – 2020-ban már középsúlyos demenciában szenvedő, önellátásra képtelen – sértett egyedül élt, ezért megállapodást kötött egy szociális intézménnyel „szociális segítésre”. Ennek megfelelően személyi gondozását a szolgálattal munkaviszonyban lévő vádlott végezte.
S. Sz. 2020-ban több alkalommal jelezte munkáltatójának, aki nem volt más, mint a gondozásra szoruló ember fia, hogy a sértett 24 órás felügyeletre és ellátásra szorul. Intézeti elhelyezés azonban, a jelzések ellenére sem történt.

A sértett később kórosan lesoványodott, testén sebek alakultak ki, illetve kihűlt. Őt mentők szállították kórházba, azonban kórházi kezelése ellenére elhunyt.
A váddokumentum megállapítása szerint halálát a súlyos érelmeszesedés mellett kialakult előrehaladott testi leromlásos állapot és kihűlés miatt szövődményként fellépett tüdőgyulladás okozta. A vádlott szabályszegésével okozati összefüggésben következett be a sértett elhalálozása.

Emberölés bűntette viszont a vád abban a büntetőperben, amelyben az Egri Törvényszék csütörtökön tart előkészítő ülést. E. F. ellen a Heves Vármegyei Főügyészség emelt vádat. Arról, hogy mi is történt, miként halt meg egy ember a váddokumentumban az áll, hogy a terhelt és a sértett munkavállalás céljából tartózkodtak Magyarországon, egyazon üzemben dolgoztak. 

Magyarországi tartózkodásuk ideje alatt a kapcsolatuk megromlott, emiatt E. F. a végzetes cselekménye előtt nem sokkal a közös munkásszállóból másikba költözött.
Szétköltözésüket követően a sértett egy születésnapi rendezvényen vett részt, ahonnan hajnali egy óra körül indult haza. Mindeközben a terhelt a későbbi áldozat keresésére indult abból a célból, hogy a köztük lévő konfliktust vele megbeszélje, rendezze. 

A "rendezés" a már-már hazaérő sértett szálláshelytől mintegy 200-300 méter távolságra történt meg, ahol is találkozott a két férfi. A vádlott a konfliktus tisztázását meg sem kísérelve, a sértettre támadt, és őt – a magával vitt késsel – hasba szúrta, illetve a bal felkarján megvágta, majd a helyszínről elmenekült. 

A megtámadott ember a szálláshelyére még önerejéből vissza tudott menni, a segítségül hívott mentőszolgálat kórházba is szállította, ám a rajta elvégzett műtétet követően elhalálozott – rögzíti a vádirat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában