Egri Járási Ügyészség

2024.03.19. 17:12

Letörte a gyalogos a sorompót, veszélyeztette a vasúti közlekedést + videó

Egyelőre nem folytatják le az eljárást a fiatal ellen, aki át akarta ugrani a lezárt sorompót, de beleakadt a lába és letörte a csapórudat. Azért nem tanácsolják neki, hogy máskor inkább bújjon át alatta.

Tóth Balázs

Egy fiatal férfi ellen folyt eljárás az Egri Járási Ügyészségen, aki 2023 decemberében Eger legforgalmasabb vasúti átjárója felé, az úttal párhuzamosan kialakított kétirányú kerékpárúton sétált. A gyanúsított haladása során a vasúti átkelő fényjelző készüléke piros jelzést adott, valamint a félsorompó lezárt állapotban volt. A gyanúsított a tiltó jelzésekkel nem foglalkozott és át akarta ugrani a félsorompó csapórúdját, azonban az ugrás közben a lába beleakadt a biztosítóberendezésbe, mely ennek következtében leesett.

A félsorompót a MÁV Zrt. szakemberei rövid időn belül helyreállították, de a vasúti közlekedés biztonsága és az abban közlekedők élete, testi épsége a félsorompó hiánya miatt veszélybe került.

Az eset összes körülményét – a fiatal felnőtt büntetlen előéletét, beismerő vallomását, valamint a bűncselekmény csekély tárgyi súlyát – figyelembe véve az ügyészség az eljárást egy évre feltételesen felfüggesztette.

A Büntető Törvénykönyv szerint, aki a közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában