Tűzoltóság

2024.04.07. 06:55

Évet értékeltek a tűzoltók, kiderült, mikor volt a legtöbb baleset

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évértékelőjét követően a napokban vármegyénk két katasztrófavédelmi kirendeltsége is megtartotta hagyományos beszámolóját a tavalyi év tevékenységeiről. A tűzoltók számos helyzetben álltak helyt.

Mellik Alexandra

Az egri és gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltségek állománygyűlésén az elöljáró Plachi Péter tűzoltó ezredes, a vármegyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese volt. Az eseményekre a városok, valamint a társ- és rendvédelmi szervek vezetői is meghívást kaptak – számolt be honlapján a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A gyöngyöstarjáni villámárvíz idején napokig dolgoztak a tűzoltók
A gyöngyöstarjáni villámárvíz idején napokig dolgoztak a tűzoltók
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Nemzeti minősítést szereztek a mentőcsoportok

Az egri rendezvényen Mérai Péter tűzoltó alezredes, a kirendeltség vezetője számolt be a 2023-ban elvégzett feladatokról. Egyenként értékelte a szakterületek munkáját, kitért a hatósági ellenőrzésekre, illetve a tavalyi évről kiemelt eseményként felidézte a Verpeléten megrendezett minősítő gyakorlatot, melyen az egri, bélapátfalvai, füzesabonyi és pétervásárai járás mentőcsoportjai újra nemzeti minősítést szereztek, ezzel tovább segítve a hivatásos egységek munkáját. 

Erről a gyakorlatról részletesen beszámoltunk portálunkon is. A feltételezett helyzet szerint a területet rendkívüli, viharos időjárás sújtotta, több épület megsérült, emberek rekedtek a károsodott épületekben. A mentőcsoportok feladata az eltűnt emberek felkutatása és mentése volt, kereső kutyák segítségével, valamint szükség szerint alpintechnikai eszközök és felszerelések használatával.

Az igazgatóság arról is beszámolt: 2023-ban a kirendeltség felügyelete alá tartozó Bélapátfalvai Önkormányzati Tűzoltóság, illetve az egri tűzoltósággal együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek több mint 12 millió forint pályázati támogatásban részesültek. Mérai Péter tűzoltó alezredes elmondta, hogy a tavaly nyáron több alkalommal, az erős széllel érkező viharok miatti beavatkozások jelentősen növelték a műszaki mentések számát, kiemelt tűzesetként pedig a tavaly októberben, egy csaknem 400 négyzetméteres üzlet tetőszerkezetében keletkezett tűz oltásáról számolt be.

A hirtelen lezúduló esővíz halálos áldozatokat is követelt 

Gyöngyösön dr. Zólyomi Géza tűzoltó ezredes, kirendeltségvezető ismertette az elmúlt év tapasztalatait, eredményeit. A vezető szemléltette, hogy az előző évben a tűzesetek száma márciusban és szeptemberben, a műszaki mentések számai pedig júniusban és decemberben voltak kiugróan magasak. Az ezredes összegezte, hogy a kirendeltség tűzoltói több alkalommal avatkoztak be műszaki mentéseknél, mint tűzeseteknél. Mindez elsősorban a viharos, csapadékos időjárás, illetve az ebből adódó, szabad területeken keletkezett tűzesetek jelentős csökkenésének a következménye. A szélsőséges időjárás miatti műszaki mentések száma növekedett, júniusban Gyöngyöstarján településen villámárvíz miatt több napon át tartottak a tűzoltói beavatkozások, a hirtelen lezúduló esővíz két halálos áldozatot is követelt. 

A vezető a 2024-es év fő feladatai között kiemelte az önkéntesekkel való szoros együttműködést, a települések közbiztonsági referenseinek képzését, illetve a rendszeres, tűzbiztonságot szolgáló ellenőrzések végrehajtását.

Az állománygyűlések zárásaként akárcsak a vezetők, úgy Plachi Péter ezredes is értékelte, majd elismerte a kirendeltségek munkáját, továbbá megköszönte az állománynak a tavalyi évben elért eredményeit.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában