eger

2018.05.21. 11:02

Műemlékek mellett csobog a szökőkút

Az Érsekkert egyik legkülönlegesebb színfoltja a középpontjában található szökőkút, amely egy korábbi, ­Bárány uszodában álló szökőkút pontos mása.

Süli K.

A szökőkút eredeti mása a Bárány uszodában állt Fotó: B. D.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az uszodai alkotást az 1920-as években a fürdő átalakításakor lebontották, az érsekkertbeli másolata 2000-ben készült el.

A szökőkútnak helyet biztosító tizenkét hektáros ­Érsekkertben egyébként számos műemlék található. A tó felett átívelő kőhíd például már Eszterházy Károly püspök idejében is állt, csak akkor még nem a tó fölött, hanem a kert déli végében, az Eger-patak felett ívelt át.

Az Érsekkert 1966-ban kezdődött felújítása során került a területre a műemlék kapu, amely a Rózsa Károly utca­ 21.-ből került a jelenlegi helyére, egykor a jezsuita, majd a ciszterci rend kertjének kapujaként funkcionált.

Sokakat ámulatba ejt a zöldterület két bejáratát szegélyező kovácsoltvas kapu is, amelyek Eszterházy Károly püspöksége idején készültek el. A főpásztor a kertet három oldalról barokk kőfallal vette körül, ekkor épült meg az északi kapu, amely Fazola Lénárd keze munkáját dicséri. A nyugati falon is elhelyeztek egy kaput, amely némileg egyszerűbb kialakítású.

A szökőkút eredeti mása a Bárány uszodában állt Fotó: B. D.

Az Érsekkert helyén korábban volt gyümölcsös, és vadaskertként is ismerték, 1750-ben Barkóczy Ferenc építtetett díszkertet, amelyet 1919-ben Szmrecsányi Lajos a városnak ajándékozott.

 

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában