Petőfibánya

2018.08.21. 14:00

Kié a földterület? Rendezték a garázssorok helyzetét

Az önkormányzat jogásza szerint akár már az idén rendbe tehetik a garázsok alatti területek tulajdonviszonyát.

Tari Ottó

Egy évvel ezelőtt még mintegy négyszáz garázs alatti földterület tulajdonjogán vitatkozott az önkormányzat vezetése, valamint az autótárolók tulajdonosi köre. Tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy a garázsok gazdái úgy használták ezeket az építmények alatti parcellákat, hogy az nem az övék, hanem a településé.

– Az érintettek érdekében lenne szükség a mielőbbi megoldásra – jelentette ki akkor Juhászné Barkóczy Éva polgármester azon kérdésünkre, hogy miért szólították fel az építmények alatti telkek megvásárlására a helyieket. – Rendezni kell a jogviszonyt, mert ennek híján hivatalosan sem eladni, sem pedig örökölni nem lehet a tulajdont.

Több évtizede húzódó probléma

A községvezetés több évtizedes problémát próbált orvosolni. Az 1960-as évektől – amikor egyre több magánszemély vásárolt gépjárművet saját célra – az akkor állami tulajdonú lakásokban élők garázsokat kezdtek építeni különféle helyeken. Nemcsak belterületi, szabadon maradt telkeken, hanem külterületi besorolású részen is. Később a lakók megvásárolták bérleményeiket az önkormányzattól, de a garázsok alatti területet nem. A helyzetet tovább bonyolította, hogy ha a későbbiekben valaki eladta a lakóingatlanát, nem hivatalosan garázst is adott hozzá, noha utóbbiról csak mellékesen egyeztek meg, s a vételár is zsebből zsebbe cserélt gazdát.

Garázssorok a településen. Régebben nem volt gond, hová épüljenek a járműtárolók Fotó: Albert Péter

Kevesen éltek a lehetőséggel

Az említettek következményeként az elmúlt esztendőig a településen lévő négyszáz garázs túlnyomó többsége ­alatti földterület önkormányzati tulajdon maradt, így – szakkifejezéssel élve – nem elbirtokolhatók, tehát a földhivatal sem jegyezte be azokat a lakóingatlanok tulajdonosai javára. Az önkormányzat illetékesei az elmúlt évtizedben többször megpróbálták rendezni a tulajdonviszonyokat, többnyire sikertelenül, mivel csak kevesen éltek az egyébként igen kedvező anyagi feltételekkel. További gondot jelentett, hogy számos esetben azt sem lehetett tudni, kié az adott garázs, illetve, hogy ki használja egyiket-másikat.

Idén kedvezően változott a hozzáállás

– A helyzet az elmúlt három-négy hónapban megváltozott, mégpedig mindenki számára kedvezően – mondta portálunknak Kövérné dr. Tóth Melinda ügyvéd, akit az önkormányzat bízott meg az említettekkel kapcsolatos jogi teendők ellátásával. – Késő tavasz óta komplett garázssorok tulajdonjogát sikerült rendezni, több eljárás pedig folyamatban van. Az önkormányzat vezetése jelentős gesztust tett azzal, hogy a régi áron kínálja a tulajdon­jogot. Nem egyszerű jogi procedúráról beszélünk, mivel a tulajdonváltást meg kell előznie a területrendezési eljárásnak. Egyes esetekben például a telkeket belterületbe kell bevonni, máshol a művelés alól kivonni; extrém példa, de előfordulnak olyan, szántóföldként nyilván tartott részek is, ahol évtizedek óta garázsok állnak. Mindezek ellenére bízom abban, hogy akár már az év végéig minden kérdés megoldódik, de ez nem az önkormányzaton múlik. A község vezetése többször kinyilvánította a kedvező megoldás iránti elkötelezettségét – fejtette ki Kövérné dr. Tóth Melinda.

Tudnivalókért a jegyzőt kell keresni

A jogász nem véletlenül említette az önkormányzat gesztusát, amivel megpróbálja megkönnyíteni a garázstulajdonosok helyzetét. Tavaly Juhászné Barkóczy Éva polgármester úgy nyilatkozott: noha az érintettek területhasználati díjat sem fizetnek, s így az önkormányzat jelentős bevételtől esik el, mégsem ezért, hanem az itt élők érdekében szeretnék megoldani problémát.

A képviselő-testület úgy határozott, megfizethető áron értékesítik a garázsok alatti, önkormányzati tulajdonú telkeket. A szakemberek továbbra is javasolják, hogy mindenki tanulmányozza garázsa dokumentumait, s ha rendelkezik a saját nevére szóló tulajdoni lappal, akkor valószínűleg minden rendben van, más esetben nélkülözhetetlen ügyvéd közreműködése. További információkért a jegyzőt kell keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában