EGER

2018.08.16. 09:52

Megtisztítják az Eszperantó sétány szobrát

A gaffitik utáni tisztítási munkálatok több százezer forintba kerülhetnek.

M. H.

Néhány nappal ezelőtt megrongálták az Eszperantó sétányon található térplasztikát – hívta fel a figyelmet az egrinapok.hu. Az ügyben megkerestük Városgondozás Eger Kft.-t, ahol arról tájékoztattak, hogy ma elvégzik a javítást. Válaszukban azt írták, hogy a társaság az önkormányzattal kötött szerződés keretében végzi a köztéri műalkotások karbantartását.

– Folyamatosan ellenőrizzük az állapotukat, és a lehető legrövidebb idő alatt helyreállítjuk az esetleges rongálásokat – írta Schläferné Farkas Bernadett, a társaság ügyvezetői asszisztense.

– Az ilyen műalkotásoknál a leggyakoribb rongálás a graffitis festés. Hozzátette: évente hat-nyolc alkalommal kapnak ilyen jellegű lakossági bejelentést. Megtudtuk: az Eszperantó sétányon található szoborról a felfestést olyan speciális szerrel távolítják el, amely a szobor felületén nem okoz sérülést. A térplasztika Szántó Tamás és Pallós Kornélia alkotása, mely egy felhajló kőidom, ami alatt feltárulnak Eger történelmi rétegei.

Korábban már írtunk arról, mennyi gondot okoznak a graffitik, melyek eltüntetése több százezer forintba is kerülhet. A firkálás rongálás, mely szabálysértésnek minősül. A kiszabott büntetés függ egyebek mellett az okozott kár mértékétől is, pénzbírság, szabadság­vesztés is járhat érte. Lázár Levente, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense korábban elmondta, nem gyakran találkoznak ilyen szabálysértésekkel, évente csupán egy-kettővel.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában