heves megye

2018.12.13. 20:00

Fontos, hogy védjük vízmérőinket és a vízvezetékeinket is a téli fagy ellen!

A fagyok beköszöntével érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező ivóvízmérő-meghibásodás helyreállításának, s a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámla költségeit. Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV. Zrt.) felhívásban figyelmeztet a vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelmének fontosságára.

Molnár Helga

Rendszeresen meg kell vizsgálni, hogy nincs-e víz az aknában, ellenőrizni kell az aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását – szól az ÉRV. Zrt. tél előtti figyelmeztetése. E szerint ügyelni kell arra, hogy ha az ivóvízmérő akna fedele zsanéros, az mindig lehajtva legyen. A helytelenül visszarakott aknafedlap ugyanis balesetveszélyes, s a beáramló hideg levegő miatt az ivóvízmérő elfagyhat. Ezenkívül lássuk el megfelelő szigeteléssel a fedlap belső részét az akna nyílásánál, de a mennyezetét is szigeteljük – javasolják. Az ivóvízmérő műanyag fedelét lehajtva kell tartani, hogy ne fagyjon meg.

– Ha az ivóvízmérő, illetve a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, ajánlatos külön hőszigetelésről gondoskodnunk – mondják a szakemberek. – Hőszigetelő anyaggal vagy műanyag fóliával fedjük be az ivóvízmérőt úgy, hogy az könnyedén eltávolítható legyen a leolvasáskor. A hó szintén védelmet nyújt, ezért elég csak az ivóvízmérő leolvasása előtt ellapátolni a havat az aknáról.

Nemcsak az aknákban, hanem a pincékben is megfagyhatnak az ivóvízmérők. Ebben az esetben mindenképp ügyelni kell arra, hogy a ­téli hónapokra bezárjuk az ablakokat.

A lakótelepi házakban legtöbbször az épület összes vízmérő szerkezetét a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tárolóhelyiségben szerelik fel. Fontos tudni, hogy az ivóvízmérő fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Az épületen belüli vezetékek esetében mindig meg kell győződni arról, milyen állapotban vannak a helyiség nyílászárói. Ha a falban lévő vezetékben a hideg hatására jégdugó keletkezett, akkor nem folyik a víz a csapból, mivel az elzárja a víz útját. Ha a csövet nem repesztette szét a jég, házilag is orvosolni lehet a problémát. Ilyenkor a megoldás, hogy felfűtjük az adott termet.

– Ha a vezeték már elfagyott a pincében és műanyagból van, kérjük szakember segítségét, semmiképp ne fogjunk hozzá nyílt lánggal az olvasztáshoz – emeli ki a társaság.

Fokozott figyelemmel elkerülhető a magas vízszámla is Fotó: MW

A lakatlan ingatlanoknál vagy a falakon kívül ­lévő, illetve­ a nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén az ivóvízmérőt és a felhasználói vízhálózatot feltétlenül víztelenítsük. Ekkor ügyelni kell arra, hogy a víztelenítendő csőszakasz ­előtti szerelvényt cseppmentesen elzárjuk, és erről minden esetben meg kell győződni, ellenkező esetben egész télen szivároghat a víz.

Tavasszal, miután elmúltak a tartós fagyok, mindenképpen meg kell vizsgálni az ivóvízmérő akna állapotát, különösen a hétvégi házakban. A kerti csapokat csak akkor helyezzük üzembe, amikor már nem várhatóak fagyos éjszakák, hiszen a hideg jelentősen károsíthatja a szerkezeteket.

Az ÉRV. Zrt. szakemberei gyors és egyszerű technikát javasolnak az állapot ellenőrzésére és a hálózat tesztelésére: zárjuk el gondosan valamennyi vízvételi hely kifolyószerelvényét és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék mégis pörög, valahol szivárgás lehet a hálózaton, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert.

– Keressük meg tehát a baj forrását és javíttassuk meg a hibás szerelvényt vagy vezetéket! Emellett ajánlatos legalább havonta egy alkalommal ellenőriznünk az ivóvízmérő aknát – hívja fel a figyelmet a cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában