megemlékezés

2019.01.18. 09:35

A hősi halottakért imádkoztak Hatvanban

A településen is megemlékeztek az 1943-ban a Don-kanyarban történt tragédiáról.

T. O.

Az Őrszem szobor. Innen indultak a hatvaniak a háborúba

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Az esemény helyszíne az Őrszem szobor volt, ahol annak idején a háborúba induló helyiek is gyülekeztek. Mint ismert, a második világháború során azon a fagyos januári napon kezdődött a szovjet Vörös Hadsereg támadása, és rövid időn belül szinte teljesen megsemmisült a második magyar hadsereg.

Az Őrszem szobor. Innen indultak a hatvaniak a háborúba Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Horváth Richárd polgármester szerint a doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége volt. A magyar katonáknak több mint fele vagy a harcokban lelte halálát, vagy a visszavonuláskor vesztek oda a kíméletlen időjárási viszonyok közepette. Sokan a szovjetek fogságába estek, és csak évek múltán, netán soha nem térhettek vissza hazájukba – fogalmazott. Hozzátette: Hatvanban sincs olyan család, amelyet ne ért volna háborús veszteség.

A megemlékezés során Kocsik Mónika evangélikus lelkész imádkozott a háborúban életüket vesztett hősökért és családjaikért, majd a résztvevők elhelyezték mécseseiket a műemlék előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában