pétervására

2019.01.08. 20:00

Kalandos évzáró: bajba került egy síelő Heves megyében, a rendőrök segítettek

Tavaly december 29-én egy budapesti férfi furcsa kalandba keveredett megyénkben. A rendőrök segítségének köszönhetően szerencsésen végződött a története, amit utólag meg is köszönt.

Barta Katalin

Csak egy kellemes, egynapos síelést tervezett december 29-én az a budapesti középkorú férfi, aki a Kékestetőre indult kikapcsolódni. Élménydúsan, mozgalmasan telt a nap, amikor a késő délutáni órákban úgy döntött, lesétál a közelinek vélt Parádfürdőre, ahonnan autóbusszal utazik vissza a fővárosba. Alkonyodott már, amikor észlelte, hogy letért a turistajelzéssel ellátott útvonalról. Ahogy telt-múlt az idő, ráesteledett, és kénytelen volt beismerni, hogy alaposan eltévedt.

Mobiltelefonján hívta a 112-es segélyhívót, majd a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányító Központ ügyeletese a Pétervásárai Rendőrőrs körzeti megbízottját értesítette. Bíró Péter r. főtörzszászlós telefonon felvette a kapcsolatot a férfival és mindenekelőtt igyekezett megnyugtatni őt. Némi egyeztetés után arra kérte, maradjon lehetőleg ott, ahol van, ő pedig kollégájával haladéktalanul elindul a feltételezhető irányba. Arra kérték, hogy egy darabig kapcsolja ki a telefonját, hogy le ne merüljön, fél óra elteltével pedig kapcsolja vissza. A Parádtól körülbelül öt kilométerre lévő helyszínre az erdei útviszonyokhoz alkalmas rendőrautóval indultak el, s innentől kezdve folyamatosan tartották a kapcsolatot. Végül a hang- és fényjelzésnek köszönhetően az eltévedt férfi odatalált a járműhöz.

Bíró Péter érdeklődésünkre elmondta, a hívástól számítva nagyjából két óra múlva találták meg a férfit, aki megkönnyebbülve fogadta érkezésüket. Beültették a szolgálati gépkocsiba és annak ellenére, hogy sérülés nem látszott a férfin, orvoshoz vitték. Miután ekkor már este 9 óra felé járt az idő, autóbusszal már nem térhetett vissza Pestre, így segítettek neki szállást találni, melyben Eged István, Pétervására polgármestere is közreműködött. Másnap reggel megköszönte a segítséget és hazaindult. A napokban a nyomaték kedvéért köszönő levelet is írt a segítőinek.

A történet kapcsán kíváncsiak voltunk, mennyire gyakoriak az ilyen vagy hasonló esetek, s mi az az öt aranyszabály, amit szem előtt kell tartanunk, ha eltévedünk.

Ezeket portálunk kérdésére, Lázár Levente, a Heves Megyei Rendőr Főkapitányság sajtóreferense foglalta össze. Íme: A kijelölt túraútvonalról ne térjenek le! Lehetőség szerint feltöltött, GPS-el ellátott mobiltelefon legyen a túrázónál! Télen meleg ruhában, elegendő folyadékkal, elemlámpával induljanak el! A korai sötétedés miatt érdemes a megszokottnál hamarabb útra kelni, ha hosszabb távolságot terveznek megtenni, hogy az úticélt még világosban elérjék! Ne egyedül induljanak el! Ha mégis, akkor előtte értesítsenek valakit a tervezett útvonalról! Ha bajba kerülnek, a rendőrség 112-es központi segélyhívó számán kérjenek segítséget! Fontos, hogy ismerjük jelöljük meg a jelenlegi pozíciónkat! Bárhol is tévedtünk el, maradjunk egy helyben! Ez nem csak megnöveli az esélyeinket, hogy hamarabb megtaláljanak, de csökkentjük az energia, a víz és élelem felhasználást is.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában