ATM

2019.02.11. 12:02

Nem csak Sarudon lenne szükség bankautomatára

A sarudi önkormányzat vásárolta meg a községben a takarékszövetkezet volt épületét, a jövőben pedig helyi ATM segítségével lehet intézni a pénzügyeket.

Szabó Katalin

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Mint korábban már megírtuk, az ­utóbbi időben sorra ­zártak be a falvakban a takarékszövetkezetek, s így az ott ­lakóknak valamelyik közeli­ helységbe kell átmenniük, ha hozzá szeretnének jutni a pénzükhöz.

A sarudi önkormányzat február elsején megvásárolta a takarékszövetkezet volt épületét, s megállapodást kötött az ATM további működtetésére. A jövő héten helyezik üzembe – tájékoztatott Tilcsik István polgármester. – Négy és fél millió forintért vette meg az önkormányzatunk a falu központjában, a főúton található épületet. Az elmúlt időben negyvennégy településen zártak be a takarékszövetkezetek hazánkban, köztük Sarudon is. Nem szeretnénk, ha a lakosság érezné ennek a hátrányát, ezért adtunk ki pénzt az épületre, továbbá havi százezer forinttal járulunk hozzá a bankautomata működéséhez – jelentette ki a község vezetője. Hozzátette: ott újabb biztonságtechnikai riasztórendszert alakítottak ki. Tervezik, hogy az épület hátsó részébe – ahol központi kazán található – a szociális gondozót helyezik át, az első helyiségbe pedig a rendőrség költözhet be.

Sokan hiányolják Tenken a takarékszövetkezet kirendeltségét, amit 2017 őszén zártak be Fotó: Márkus Attila / Heves Megyei Hírlap

A Gyöngyös–Mátra Takarékszövetkezet tenki kirendeltsége még 2017 szeptemberében zárt be. Azóta az ott lakók a közeli erdőtelki fiókba, vagy Hevesre járnak pénzügyeket intézni. Szopkó Tamás polgármester most arról beszélt, hogy azóta változatlan a helyzet.

– Továbbra sincs ATM a településen, s még mindig az említett két másik településen veszik fel a pénzt – sokan egyszerre – a tenkiek. Vásárláskor meg a helyiek elkezdték használni a bankkártyájukat fizetőeszközként.

Boconádon is hasonló a helyzet, 2017 nyarán itt is bezárt a helyi fiók. Kis István polgármester akkor úgy fogalmazott, indokként a nem gazdaságos működtetést jelölték meg. Hozzáfűzte, a ­közeli helységekből is ide jártak át, például Tarnabodról. Elmondása szerint nincs érdemleges megoldás a problémára, pedig volt ötletük az orvoslására. Szerette volna, ha legalább bankautomatát telepítenek a lakóknak. Az ATM biztonságos felügyelete, s a költséges működtetés miatt ez azonban nem valósult meg. Az önkormányzat felajánlotta, hogy a hivatalban is üzemeltethetnék az automatát, de ezt az ötletet is elvetették.

Kis István most közölte, nagyon hiányzik Boconádon az ATM. Elsősorban az idősebbeknek, akik anno bizalommal fordultak a takarékszövetkezet munkatársaihoz. – A legközelebbi bankautomata Tarnamérán van, de az idősek nehezebben jutnak el oda. Szerencsére a boltokban tudnak fizetni bankkártyával a helyiek, de még mindig sokan ragaszkodnak a készpénzhez – tudatta a polgármester. Arról is szólt, hogy a takarékszövetkezet volt épülete azóta is üresen áll a faluközpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában