Idegenvezetés

2019.02.28. 11:30

Számos programmal népszerűsíti a térség kincseit az erdőkövesdi idegenvezető

Néhány hónapja írtuk meg, hogy egy erdőkövesdi fiatalember és csapata nyerte el Az év magyarországi történelmi idegenvezető cége címet. Makó J. Ádám idén tavasszal Erdőkövesden is szép számmal szervez programokat.

Barta Katalin

Tavaly decemberben mutattuk be olvasóinknak Makó J. Ádámot annak apropóján, hogy a Történelmi Idegenvezetői Cég kategóriában – Tour ­Esprit Libre – az év magyarországi történelmi idegenvezető cége elismerést ő nyerte el. A Luxus Idegenvezető Európai Díjról is értesítették, s ezzel együtt ő lett az év kulturális utazás-szervezője.

Érdeklődésünkre elmondta, hogy idén kiemelt céljuk – a budapesti programok mellett – Heves megye, Észak-Magyarország, s a Felvidék tájainak, természeti és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek megismertetése, a természeti környezet és az épített örökség védelme és átörökítése. Mindezt elsősorban a hagyományőrzés, a honismeret, a kultúra, a sport és a turizmus eszközeivel szeretnék elérni. Újabb kapcsolatokat is építenek, illetve ápolják a meglévőket azokkal a szervezetekkel, amelyek hasonló céllal működnek.

Mivel Ádám Erdőkövesdet tekinti igazi otthonának, ezért a kis falu és környékének népszerűsítését is szívügyének tartja. Idén egész évre szóló programnaptárat állított össze az itt élőknek. Elmondta: április 13-án a Jó Palócok sorozat keretében az Erdőkövesd történetét leíró Földi Viktória antropológus lesz a helytörténeti hétvége egyik fő előadója. Megtudtuk, elindítják az Értékőr programot a térségben a tiszanánai Fekete István könyvtár segítségével, valamint sétát terveznek a faluban, ahol a helyi ragadványnevek eredetét kutatják, majd kirándulnak egy jót a tavaszi erdőben.

Makó J. Ádámék gazdag programnaptárat állítottak össze Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Április 21-én a föld napja alkalmából erdőtakarítást szerveznek a Let’s do it! magyarországi szervezetének segítségével, akik 169 országban 36 millió önkéntessel teszik tisztábbá a világot. Ezt az eseményt a jövőben évente kétszer szeretnék megismételni a Váraszóra és Istenmezejére vezető utakon is. Május 11-én pedig tavaszköszöntő sétára indulnak a köves-völgyi akác illatban.

Ádám elmondta: május 25-én pedig nagyszabású gyermeknapot tartanak, a falu erdei tavánál, szabadtéri színházi előadásra várják a gyerekeket. A helyszín megválasztása nem véletlen, mivel fontosnak tartják, hogy az itt lakók és az ide látogatók magukénak érezzék a Büdös-kúti forrás táplálta kis tavat. E napon lesz gyermekfoglalkozás, a rimaszombati Pósa Lajos Társaság pedig interaktív játékokkal kedveskedik a kicsiknek. Délután számháborúval és szertűzzel koronázzák a napot. A Földi Paradicsom avagy Érezd magad mennyeien! elnevezésű egészségnap a megelőzés és a bioélelmiszerek jegyében zajlik majd, egy igazi füvésszel, holisztikus ter­mé­szet­gyó­gyásszal. Délután gyógyfüveket szednek a környéken és a kertekben.

Júniusban sportnapot szerveznek a felvidéki ba­ran­tá­sok­kal, az Egri Szabadidősport Szövetséggel. A vakok egyesületének bevonásával tandembiciklizés, csör­gő­lab­da­ver­seny szerepel a programban, s a zumba sem maradhat el. Néhány éve megszűnt a kövesdi sakkverseny, melyet idén újra szeretnének feltámasztani és vaksakkal színesíteni, amihez elsősorban matematika, térlátás és emlékezőtehetség szükséges. Szeptember 28-án szüreti mulatságra készülnek.

Pesten is lesznek programok

A fővárosban is szorgoskodik Ádám csapata. A tavaly indított sétasorozatot idén a pesti Palotanegyedben folytatják, melynek lakói nemcsak arisztokraták és cselédek voltak, de zenész cigányok, svábok, tótok is. Tervben van a pesti belváros bemutatása hazánkba bevándorolt mágnásaival, kezdve Emil Gerbeaud-val, az örményeken át a görögökig, bevásárló-utcáikkal és a híres pesti kávéházakkal.

Ellátogatnak majd a zsidónegyedbe is, ami az egyik legérdekesebb pesti kerület a századfordulós Európa legjobb mulatóival a pesti Champs-Élysées árnyékában. A multikulturalitás jegyében éves tolerancianapot szeretnének létrehozni különböző népcsoportok, európai országok bemutatásával, valamint Értékőr programot indítani épített és természetes környezetünk, hagyományaink bemutatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában