Éttermek

2019.03.06. 14:00

Egyre több pénzt költünk el éttermekben

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a megyei lakosok által vendéglátóhelyeken elköltött összeg aránya. Míg 2013-ban mintegy tizennyolcezer forintot költöttünk fejenként egy év alatt vendéglátóhelyeken, 2017-ben ez az összeg már huszonhatezer forint volt.

Süli Kinga

Az elköltött összeg nagyságát persze sok minden befolyásolhatja. Vendéglátóhelyeknél, és megyei lakosoknál is érdeklődtünk a részletekről.

Ki sokszor, ki kevesebbszer megy

– A családommal általában évente kétszer járunk étterembe, mindig valamilyen családi ünnep, születésnap, házassági évforduló, vagy valamelyik gyermek ballagása az apropó. Általában 15–20-an is megyünk, a közelebbi családtagok is jönnek. Fejenként nyolc-tízezer forint értékben fogyasztunk. Pár éve ez az összeg még fejenként nagyjából ötezer forint volt, de emelkedtek az árak. Azt gondolom, így inkább figyelhetünk egymásra, hiszen húszan kényelmetlenül férnénk el egy kis lakásban, ráadásul főzni is rengeteg idő és energia ennyi emberre, inkább kicsit többet fizetünk, de legalább mindenki kikapcsolódik, és jól érezzük magunkat együtt – árulta el lapunknak Katalin, aki Gyöngyösön él.

Jóval gyakrabban jár étterembe a huszonéves Anna, aki Egerben dolgozik. Mint mondta, mivel egyedül él, nem főz magára, inkább olyan éttermekben ebédel, ahol van kedvező áron ebédmenü. Ezen felül hétvégente is jár étterembe a barátaival, akkor jellemzően többet fogyaszt, négy-ötezer forint értékben, havonta körülbelül negyvenezer forintot költ így vendéglátóhelyeken, de ebbe az összegbe azt is beleszámolta, amikor csak egy kávét, vagy egy péksüteményt fogyaszt.

Az Éljen Vegán Kikötő Bisztró nem csak a vegetáriánusokat vonzza Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A hétvégék még mindig erősebbek

Kósa László két vendéglátóhelyet is üzemeltet Gyöngyösön, elmondása szerint nem tapasztalt jelentős forgalomnövekedést az elmúlt években. A hétvégéken látogatottabbak az éttermeik, ilyenkor akciókkal is várják a családokat, a hétköznapok átlagosnak mondhatók. Kiemelte, az említett emelkedés a statisztikai adatokban több okra is visszavezethető, például az alapanyagárak emelkedésére, ami miatt az éttermek is kénytelenek emelni fogásaik árát. Hozzátette, a vendégeik nagy részét a helyiek teszik ki, de turistaszezon idején sok kiránduló is felkeresi vendéglátóhelyeiket.

A különlegességekre is van igény

Az elmúlt években egyre inkább hódítanak a különleges, egészséges életmódba könnyen beilleszthető fogásokat kínáló éttermek. Ilyen például az egri, Éljen Vegán Kikötő Bisztró, amely szeptemberben nyitotta meg kapuit, de már számos törzsvendéggel rendelkezik.

– A célunk, hogy egészséges, teljes értékű táplálékot biztosítsunk a hozzánk betérőknek. Egyelőre hétköznaponként tartunk nyitva, de már gondolkozunk rajta, hogy ezen változtatni kéne. Pár hosszú hétvégén próbából nyitva voltunk, és akkor is nagyon jól alakult a látogatottság, több turista nézett be hozzánk. Egyébként a vendégeink nagy részét helyiek teszik ki. A legtöbbjük nem vegetáriánus, csak kíváncsiságból bejönnek, és szerencsére sokan visszatérő vendéggé váltak – részletezte Kassai Nóra, az étterem vezetője.

Az Éljen Vegán Kikötő Bisztró nem csak a vegetáriánusokat vonzza Fotó: Huszár Márk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában