Energiaforrás

2019.04.07. 16:47

Ezer darab császárfát ültettek el Sirokban

Az önkormányzat tervei szerint ezek a gyorsan növő fák biztosítják majd az idén elkészülő helyi minierőmű folyamatos táplálását.

B. K.

császárfa ültetés sirok

Forrás: beküldött

Idén tavasszal ezer darab császárfát ültettek el a község határában a Start mintaprogram keretében a közmunkások. Tuza Gábor polgármestertől megtudtuk, hogy a facsemeték időben megérkeztek, s a területet jó előre előkészítették az ültetéshez. A növények azóta a földbe kerültek, alaposan belocsolták azokat, így jó esély van gyors növekedésükhöz.

Elültették a csemetéket Fotó: beküldött

Az önkormányzat tervei szerint ezek a gyorsan növő fák biztosítják majd az idén elkészülő helyi minierőmű folyamatos táplálását. A pályázatból megvalósuló bioerőmű a község központjában lévő önkormányzati intézményeket látja el energiával. Az előzetes kalkulációk szerint jelentős megtakarítást érhetnek el az alkalmazásával.

Az erőmű működtetéséhez szükséges egyik alternatív energiaként szolgáló biomassza előkészítése már februárban megkezdődött. A közútkezelő által végzett gallyazást követően a lemetszett növényi részeket aprítékolták, és száraz helyre szállították. Ez az egyik energiaforrás, amelyet az új, nagy teljesítményű kazánban hasznosítanak majd. A most telepített császárfák biztosítják majd az utánpótlást.

Úgy terveik, hogy az iskolát, a polgármesteri hivatalt, a sportcsarnokot – egyebek mellett – ezzel a fűtőanyaggal látják el. Az intézményekre napelemek is kerülnek a további energiakímélés érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában