gasztronómia

2019.05.09. 11:15

Ízletes seregszemle Egerben: lassan sütögették a szendvicsbe való húsokat

Ízek és illatok árasztották el a Dobó teret, amikor begördült a Food Truck Show mezőnye. Legyünk büszkék, az idei street food szezon Egerből indult. Mik a legtrendibb étkek? Hogyan készül az igazi barbecue? – megkérdeztük.

Palágyi Edit

Az egri közönségdíjat a Food Maffia kapta

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Lapocka, császárhús, comb – ezek készültek komótosan faszénparázs fölött a The Grilled Piggy nevű szekszárdi csapat speciális, saját fejlesztésű füstölőjében. Jó fél nap, mire megpuhulnak a jókora húsdarabok, átjárják azokat a fűszerek, és ízletes kéreg sül rájuk, de még rostlapon rájuk is pirítanak. A dunántúli fiúknak az egészben sült malac a specialitásuk. A ráérősen sült húsok kenyércipóba kerülve válnak mesteri szendvicsekké – ehhez csalamádé és néhány finom öntet szükséges. A lényeg itt a füstben igen lassan sült húson van, nem kell az alapanyagot túlfűszerezni, elég a só, kömény, fokhagyma – magyarázták a fiúk. Otthon is előrukkolhatunk hasonló fogással, igaz, a nyárson sült röfi nem a kezdők műfaja.

Az egri közönségdíjat a Food Maffia kapta Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A mexikói étkek is alkalmasak arra, hogy kézből falatozzunk, ezt lovagolja meg a MexKitchen, a legnépszerűbb fogásuk a burrito. Akad olyan szendvicsük, amit magyarítottak, tejföl, majonéz, bacon van benne, olvadó sajt és némi csípősség. Házi tortillából is sokféle dolgot készíthetünk, hogy mivel töltsük meg, annak a fantáziánk és a fűszerpolcunk szab határt.

A barbecue hívei sem csalódtak. Lassan, alacsony hőmérsékleten, forró füstben vált tökéletessé a bőrös császár, a sertésoldalas meg a marhaszegy. A grillt és a barbecue-technikát, ez utóbbi egy füstölési eljárás, nem szabad összekeverni. Az ideális hőmérséklet utóbbinál 110–120 °C, az idő pedig a sertéshúsnál 6–8 óra, a marhánál 10–15 óra, magyarázta a Smokey Monkies standjánál Pál Róbert.

Az egri felhozatal közönségszavazását idén a Food Maffia nyerte, a vállalkozást egy balassagyarmati házaspár hozta létre, ahogy ők fogalmaznak, szerelemből...

A lelke a szaftos húspogácsa, tilos kiszárítani

Az igényes hamburgerek közt is válogathattunk az egri Food Truck Show mezőnyében. Akadt például bivalyhúsos, vadnyugati, de a sajtburgerekből is jókat kóstolhattunk.

Mivel lehet ma kivillanni az egyre nívósabb mezőnyből? A Zing Burger például nem enged az alapanyag minőségéből, a saját pékségből származó bucira esküszik, és a balatonfenyvesi, saját tartású marhából származik a húspogácsájuk. A hamburgerük kedvelt változatát édeskés karamellizált hagyma és csilis majonéz bolondítja.

Annak, aki otthon adja a fejét hamburger sütésére, azt tanácsolják, semmiképp ne szárítsák ki a húspogácsát, annak szaftosnak kell maradnia, tanácsolták. Talán fából vaskarika, de újabban kapós a vegán hamburger is, ebben az esetben a húst például kecskesajt helyettesítheti, de az ízek terén nem kell kompromisszumot kötni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában