munkálatok

2019.06.23. 11:30

Felújítja imaházát a selypi baptista gyülekezet

A napokban végeztek a baptista imaház külső tatarozásával. A munkálatok a nyáron a belső felújítással folytatódnak. Egymást segítik a baptisták közösségei.

Tari Ottó

Az épületet Tikos Adina mutatta meg. A külső része megszépült, részben a hívek munkájának eredményeként Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Lőrinci északi településrészén csak a baptista felekezetnek van imahelye. Régebben volt itt római katolikus kápolna is, amit a Rákosi-rendszerben lebontottak.

– A Pozsonyi utcában lévő baptista imaház az elmúlt évtizedekben rossz állapotba került, mivel csak a legszükségesebb felújításokra futotta – mondta el lapunknak Géczy Ferenc presbiter.

– Az idén elérkezett az idő, hogy jelentősebb tatarozást végezzünk az épületen – tette hozzá.

A kis létszámú helyi gyülekezetnek azonban nem volt elegendő pénze a költségekre, ezért – ahogyan az köreikben szokás – több más közösséget megkerestek, kérve segítségüket. A baptista hívek pedig természetesen szolidárisak voltak egymással: a központ és az egyházkerület mellett nyolc gyülekezet támogatta a beruházást, Víg Zoltán, lőrinci első embere pedig a polgármesteri keretből járult hozzá a kiadásokhoz.

– A napokban végeztünk a külső felújítással, s a nyár végéig szeretnénk hozzáfogni a belső teendőkhöz – közölte érdeklődésünkre Géczy Ferenc. – A legfontosabb az elavult elektromos hálózat felújítása lesz, de a parkettát is rendbe kell tenni, s a festést sem halogathatjuk – magyarázta.

A selypi baptista közösség jelenleg huszonkét tagú, s ebben benne vannak a zagyvaszántóiak, a valkóiak és a kartali hívek is. Az eredeti helyi tagságot már csak hárman képviselik. A csúcspont az 1950-es évekre tehető, amikor csaknem ötvenen voltak.

– A mi hitünk a Biblia tanaira épül, s e szerint is szeretnénk élni. Mindenben Jézus tanításait követjük – zárta szavait Géczy Ferenc presbiter.

Az épületet Tikos Adina mutatta meg. A külső része megszépült, részben a hívek munkájának eredményeként Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Régmúltba nyúlnak a kezdetek

A vallást Szadeczki István „hozta be” az addig javarészt római katolikusokból és néhány izraelita családból álló településre. Az első itteni bemerítkezésre 1926-ban került sor a Zagyvában, a folyó melletti katolikus kegyhely, a Szent Anna-kápolna közelében. Ekkor tizenöten tettek hitet ily módon a krisztusi tanok mellett. Újabb két esztendő múltán további tizenegy taggal gyarapodott a gyülekezet, s ekkor vetődött fel, hogy kellene egy állandó helyiség az együttlétekhez. A választás Kékkő Mihály házára esett – elevenítette fel a kezdeteket egy korábbi beszélgetésünk alkalmával Géczy Ferenc.

Néhány év elteltével pedig szükség volt egy nagyobb közösségi térre is.

Kapcsolat más gyülekezetekkel

A jelenlegi imaházat 1947 és 1949 között építették fel, mégpedig igen nehéz körülmények közepette, mivel sokan nem nézték jó szemmel a baptisták jelenlétét.

Napjainkban azonban már semmiféle diszkrimináció nem éri őket. Géczy Ferenc szerint ebben része van annak is, hogy a többség látja, a helybeli gyülekezet tagjai jó szándékú, becsületes emberek, akik mindent megtesznek lakóhelyük fejlődéséért. Emellett igyekeznek jó kapcsolatot ápolni a többi felekezettel is.

Istentiszteleteiken szívesen vendégül látják a más vallásúakat is, legutóbb azt is felajánlották: az azbeszt áldozatainak hozzátartozói – míg fel nem épül a kápolnájuk – náluk mondjanak imát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában