gazdagodott az egyházközség

2019.06.15. 20:57

Megvalósult az egerszalóki református hívek álma (fotókkal)

Az új templomról mindig jusson eszünkbe, hogy az álmok Isten segítségével megvalósulhatnak – hangzott el az egerszalóki református templom szombati felszentelési ünnepségén. Az eseményen több százan vettek részt, mind a turisztikai mind pedig a helyi vallási életet tekintve kiemelkedő a projekt jelentősége. A beruházás a kormányzat támogatásával 198 millió forintból valósult meg.

Süli Kinga

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Márkus Attila

Kora délelőtt a faluháztól hosszú menet indult a Kossuth úti új református templomig, amely egyben missziós központként is funkcionál majd. Az épület avatási szalagját főtiszteletű Csomós József püspök úr vágta át, aki ezt követően igét is hirdetett, majd köszöntők következtek. Elhangzott, a községben hosszú évekig a faluházban tartották az istentiszteleteket, ám egy idő után egyre jobban vágytak a hívek egy saját helyre. Ekkor merült fel a templomépítés lehetősége, ám hosszú út vezetett ezen álom megvalósulásáig.

– A mi Istenünk olyan hatalmas, hogy a kicsiken keresztül mutatja meg az erejét. Így történt a mi esetünkben is – fogalmazott Tóth Katalin, a helyi református egyházközség gondnoka, amikor a templom megvalósulásának menetét ismertette. Mint mondta, előbb a területet vették meg, majd lebontatták a rajta található házat, megterveztették az épületet, 2015. decemberben már megvoltak az engedélyes építési tervek, ám ekkor még nem volt forrás a templom megvalósítására, csak vágy a szívükben arra, hogy egyszer megépülhet. A következő év adventjén jelentette be püspök úr, hogy megvalósulhat az álom. Hangsúlyozta, nagyon sokan nagyon sokat dolgoztak a templom felépülésén, és abbeli reményét fejezte ki, hogy a beruházásnak köszönhetően elindul a gyülekezet fejlődése.

 

Az ünnepségen részt vett Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott is, aki Orbán Viktor szavait tolmácsolta a megjelenteknek. A kormányfő levelében azt írta, örömmel hallotta, hogy néhány év leforgása alatt a helyi egyházközség szórványból missziós gyülekezetté gyarapodott, majd a reformáció ötszázadik évfordulójának méltó megünnepléseként templomépítésbe kezdtek. Biztos benne, hogy az épület egyszerre lesz a hívek lelki otthona, és Egerszalók nevezetessége.

Az egybegyűlteket Varga István is köszöntötte. A polgármester elmondta, mindenki nagyon drukkolt a faluban, hogy megvalósulhasson a templom, végig feszülten követték a kivitelezés előrehaladását. Aláhúzta, biztos benne, hogy a beruházás a katolikus és a református híveket még közelebb viszi majd egymáshoz Egerszalókon, és külön köszönetet mondott Dr. Tóth Katalinnak a településért és az egyházközségért végzett odaadó munkájáért.

A megjelentekhez utolsóként főtiszteletű Csomós József szólt. A püspök úr köszönetet mondott Tóth Imre egri lelkipásztornak a településen végzett szolgálatáért, majd bejelentette, a szombati nappal kinevezte Petró Józsefet az egerszalóki egyházközség főállású lelkipásztorává, meghagyva, hogy négy órában mint missziós lelkész, a korábbi szolgálati helyére, a Markhot Ferenc Kórházba továbbra bejárhat.

Az ünnepséget a himnusz közös eléneklése, majd szeretetvendégség zárta, utóbbihoz a Tekergő Zenekar zenei aláfestést is szolgáltatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában