Fejlesztés

2019.06.29. 11:30

Vitorlásparadicsom épül Sarudon – klubéletről álmodnak

Új pihenőhelyet alakítanak ki az aktív életet élőknek S.Port Klubkikötő néven Sarudon. A vitorlás-vízibázist az evezősöknek szeretnék majd átadni.

Szabó Katalin

A Kalandpart Kft. nemrégiben elnyerte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) által kiírt új kikötő fejlesztésére lehetőséget biztosító pályázatát, melynek következtében a Tisza út végén vitorlásklub-kikötő megvalósítását tervezi az Élményfalu. Az elképzelésekben kétoszlopos vízisípálya és egy hullámtörő félsziget megépítése is szerepel – tájékoztatott Kücsön Gyula, az Élményfalu létrehozója.

– A legfontosabb cél az volt, hogy vízparti fejlesztéseket hajthassunk végre, hogy a falu egyediségét és a Tisza-tó különlegességét hangsúlyozni tudjuk. Ennek keretében fejlesztjük jelenleg a Kalandpartot, de eddig nem volt arra lehetőségünk, hogy a Sarudi-medencét – amely Velencei-tó méretű, önálló, összefüggő víztükör – a sportok számára hasznosítsuk. Régi álmunk, hogy egy vitorlásbázist építsünk a tó partján – jelentette ki. Hozzátette, több mint öt éve kezdtek el egyeztetni a Kötivíziggel arról, van-e annak realitása, hogy itt épülhessen egy ilyen új kikötő. Tavaly év végén pedig jött a lehetőség, amikor is az igazgatóság pályázatra kiírta ezt a területet, ami közvetlenül a sarudi medence partján található.

– Szeretnénk egy új világot létrehozni, úgy hívjuk majd, hogy S.Port kikötő, amelyből egy klubkikötőt szeretnénk kialakítani. Cél lenne, hogy a vitorlássport a medence felé tudjon terjeszkedni, s a Kalandparton felépített vízi bázist az evezősöknek – kajakosok, kenusok, sárkányhajósok – szeretnénk átadni – fogalmazott.

Új lehetőséget teremt a vitorlázóknak a Tisza-tónál az új létesítmény Fotó: beküldött

Hangsúlyozta, bíznak abban, hogy idővel ez a klubkikötő bázisa lehet a kiránduló hajóknak, ha azok Sarudra jönnének. Ha megvalósulnak az Óhalászi-sziget fejlesztései, akkor szeretnék, ha ez lenne az egyik beszállópont, ahonnan a szigetre indulnának

Hisznek abban, ha a sportokat be tudják hozni Sarudra, akkor talán nem két hónap lesz itt az idegenforgalmi szezon, hanem áprilistól október végéig várhatnak vendégeket.

– Több százmillió forintos beruházás áll előttünk, már megkezdődtek az engedélyeztetések. Az idén elsősorban horgászbázisként szeretnénk hasznosítani ezt a területet, illetve a Magyar Országos Horgász Szövetségnek egy ifjúsági horgásztáborát tartják meg itt. Ezzel párhuzamosan rendbe tesszük a kikötő területét, kiírtjuk az invazív fajokat, s parkosítást is végzünk. Szeretnénk a klubkikötő vízparti fejlesztését 2020 végére befejezni – közölte portálunkkal Kücsön Gyula.

Gondolatát azzal zárta, számukra a legfontosabb a part infrastruktúrájának kiépítése. Annak megfelelően épül majd ki a kikötő belső szerkezete, ahogy a vendégek ezt a helyet megkedvelik. Elsősorban vitorlás kikötőnek szánják, szeretnének itt klubéletet létrehozni, a sarudi kutyastrand kulturált változatát megvalósítani, átköltöztetnék a gyerekek horgászbázisát, egy lakóhajóközpont is megvalósulna, s áthoznák ide a saját vitorlásflottájukat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában