heves megye

2019.09.12. 07:00

Szemétledobó: van, aki bezáratná, más praktikusnak tartja

Bezárná a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete – mondta az InfoRádiónak az egyesület szakmai igazgatója. Weisz Gábor Miklós szerint gond, hogy rengeteg társasházban a szemétledobókat nem megfelelő módon használják. Megkérdeztünk egy egri közös képviselőt, mit gondol az ötletről.

Molnár Helga

– Abszolút ellenzem azt, hogy ezeket bezárják – felelt kérdésünkre Botkáné Németi Ibolya, az egyik egri kilencemeletes társasház közös képviselője. Kifejtette, ugyan esetükben a gyűjtőhelyiség nem túl nagy, így sem okoz gondot a szemétledobó használata.

– Sőt, saját költségen kialakítottunk egy, a tűzvédelmi szabályoknak megfelelő helyiséget, így sem szaghatások, sem a kellemetlen környezet nem zavarhatja a lakókat – hangsúlyozta.

Botkáné Németi Ibolyának megemlítettük, hogy a szakmai igazgató szerint még ha rendeltetésszerűen is használják és rendszeresen takarítják, a környezetvédelem akkor sem megoldott, hiszen aki a szemétledobót használja, az nem tudja szelektíven gyűjteni a hulladékot, a kartonpapírok sok esetben ráadásul dugulást is okoznak.

– Én a mi társasházunkról tudok számot adni. Nálunk folyamatosan használják a lakók a szelektív gyűjtőket is, így ebben az értelemben sem tudok egyetérteni a szakmai igazgatóval – részletezte. Hozzátette ugyanakkor, hogy előfordulnak renitens lakók, akik ebédmaradékot vagy egyéb oda nem illő dolgot hajítanak le. Mint mondta, e nélkül is évente tisztítják a gyűjtőkürtöt, ami elengedhetetlen, hogy ne szaporodjanak el a rovarok, a csótányok. Megjegyezte, a legalapvetőbb az lenne, ha rendeltetésének megfelelően használnák a tulajdonosok ezt a berendezést, illetve – ahogy feléjük is – megfelelő takarítót alkalmaznának a házak.

– Ha például a szemétledobókat tárolás céljából zárnák le, azt csak külön előírás betartásával lehetne megtenni. Még egyszer kiemelném, ez egy igen praktikus, kényelmi megoldás, ami helyébe egyelőre semmilyen más alternatíva nem léphetne. Ha pedig csak gyűlne és tornyosulna a szemétkupac, az okozná az egész épület rendszerének megfertőződését, és a patkányok, valamint a különféle élősködők elszaporodását is – zárta gondolatait a közös képviselő.

Kis Zsuzsanna egri lakos viszont hasonló állásponton van, mint Weisz Gábor Miklós.

– Nálunk is megszüntették néhány hete a szemétledobót, de én ezt egyáltalán nem bánom – fejtette ki a véleményét. – Rengetegszer eldugult, mert nem megfelelően használták, ilyenkor büdös volt a folyosón, és a csótányok is könnyebben elszaporodtak. A házban emiatt nem is váltott ki komolyabb ellenállást a dolog. Én korábban sem használtam az említett okok miatt a ledobót, és azt gondolom, hogy heti egyszer-kétszer, munkába vagy boltba menet mindenkinek bele kell hogy férjen az idejébe, hogy egyúttal a szemetet is levigye.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában