hagyományok

2019.11.14. 11:30

A német elődök hagyományait, örökségét is őrzik az aldebrőiek

A településen élők egyharmada vallja német származásúnak magát. Természetes ezért, hogy ­nemzetiségi közösségük ápolja a kapcsolatokat a megyei és a megyén kívüli német önkormányzatokkal, így a Kompolton, Kerecsenden, Kápolnán, Kerepesen, Ikladon, Szendehelyen, Berkenyén, Csobánkán működőkkel.

Milibákné Rémik Zsuzsannát a Heol arról kérdezte, hogy a lakosság egyharmadát kitevő kisebbségi közösség miként szervezi sokszínű tevékenységét. A település Német Nemzetiségi Önkormányzatának tagja elmondta: az Aldebrő Község Német Nemzetiségi Egyesület 2005 augusztusában azzal a céllal alakult, hogy a német származású elődök hagyományait, kulturális örökségét megőrizze, illetve továbbvigye. Az egyesület kutatja a település létrejöttének körülményeit, a német ősök származási helyeit, támogatja a német oktatást a helyi iskolában.

– A Német Nemzetiségi Önkormányzat Várhelyi Ernő vezetésével 2006-ban alakult. Már ekkor voltak közös rendezvények a közeli községek német önkormányzataival, borversenyeket rendeztek, részt vettek német nemzetiségi kulturális seregszemlén – mondta az előzményekről Milibákné.

A nemzetiségi önkormányzat tagjai: Macz Péter, Juhász Józsefné, Kléri Erika, Milibákné Rémik Zsuzsanna és Keksz Sándor Fotó: beküldött

Ami pedig a nemzetiségi önkormányzat munkáját ­illeti: megtudtuk, hogy számos programot szerveznek. Például minden évben advent első vasárnapján a községi emlékparkban gyertyát gyújtanak, zsíros kenyérrel, forralt borral, teával kínálják a résztvevőket. Karácsonyi hangversenyt szerveznek a helyi templomban, neves művészek közreműködésével. Jeles esemény a januári hagyományőrző disznóvágás is. Visszatérő esemény a februári Pest, Heves, Nógrád megyét megmozgató nemzetiségi borverseny, amire minden kis- és nagytermelőt várnak.

– A Trach Tagot áprilisban szoktuk ünnepelni. Felveszünk egy népviseleti ruhadarabot vagy kiegészítőt, és megidézzük őseink emlékét, valamint bemutatjuk örökségünket a mindennapokban. Pincelátogatáson veszünk részt, ahol a borkészítés fortélyaival ismerkednek a résztvevők finom borok kóstolásával egybekötve – mondta a nemzetiségi önkormányzat tagja.

Milibákné Rémik Zsuzsanna tájékoztatása szerint évente megemlékeznek a falu betelepítésének évfordulójáról. Jövőre már 277. éve lesz, hogy betelepültek őseik. A magyar bor és pezsgő napja alkalmából rendezett „koccintáson” a község kétszer elnyerte már, idén pedig várományosa a Magyarország legkedveltebb borvidéki települése címnek. Ezzel a rendezvénnyel egy időben tartják a Derelye Fesztivált. Ide kapcsolható, hogy Aldebrő Német Nemzetiségi Önkormányzata két termékkel is pályázott a HÍR (Hagyományok – Ízek – Régiók) védjegyre. Az aldebrői fojtottal és a sült derelyével el is nyerték a védjegy használati jogát.

Számos más tevékenység, program köthető még a nemzetiségi önkormányzathoz Milibákné szerint. Ilyen a német napközis tábor júliusban, vagy a minden évben megrendezett Debrői Hárslevelű Szüreti Napok. – A helyi önkormányzattal közösen színes és változatos kulturális műsorokkal, bográcsban főtt ízletes ételekkel, borkóstolással várjuk az ide látogatókat, s neves művészek fellépését élvezhetik a rendezvény látogatói. Este szüreti bálba hívják a táncolni vágyókat – mondta a nemzetiségi önkormányzat tagja, aki hozzátette: az idősekkel is törődnek. Az idősek világnapján például a helyhatósággal közösen köszöntötték a 70 év fölötti szépkorúakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában