Heves Megye

2019.11.10. 15:21

Megyénkben is alaposan tájékozódnak a fiatalok a pénzügyi döntéseknél

Azt gondoljuk a mai fiatalokról, hogy a külsőségek, a könnyen elérhető értékek a legmeghatározóbbak számukra. Egy nemrég megjelent kutatás azonban épp ennek ellenkezőjét igazolta. Nagy átlagban a tradicionális értékkövetés jellemzi őket pénzügyi téren.

Barta Katalin

Megyénk számos középiskolájában tartanak tematikus órákat a pénzügyi tudatosságról. A Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium egyike azon intézményeknek, ahol évek óta kiemelt hangsúlyt fektetnek e területre. Az iskola 2009-ben csatlakozott a Pénziránytű Alapítványhoz, s szerveznek pénzügyi projektnapot Pénzre váltható tudás címmel. Az interaktív tanórákon azt kell bizonyítaniuk a diákoknak, hogy hétköznapi, őket is érintő szituációkban felelős pénzügyi döntéseket tudnak hozni. A tapasztalatok jók. Számos megyei oktatási intézményben sikeresek a pénz7 elnevezésű tematikus hetek is.

Kérdés, mit tudnak a mai fiatalok a pénzről, a pénzügyekről? Mi a fontos számukra, a külsőségek és a könnyen elérhető értékek, vagy a biztonságérzet, a rendszeres megtakarítás? Hogyan fejleszthető az ifjak pénzügyi kultúrája? Ezekre adtak választ Garai-Fodor Mónika és Csiszárik-Kocsir Ágnes, az Óbudai Egyetem kutatói, akik Értékrendalapú fogyasztói magatartásmodellek érvényessége a Z- és Y-generáció pénzügyi tudatossága esetén című tanulmány szerzői. Megállapításaikat a Pénzügyi Szemlében publikálták. Ebből idézünk annak apropóján, hogy másodszor indult el a Nagy Diák Pénzügyes Teszt.

A kutatás során arra jutottak, hogy a fiatalok a legfőbb szempontnak a pénz biztonsági szerepét, hosszú távú értékét tartották. Többségük úgy véli, a pénz biztonságérzetet ad, és érdemes megtakarítani. Azok az állítások viszont, miszerint a pénz által több barátot lehet szerezni, a pénz által értékesebbé válik az ember, nem voltak jellemzőek rájuk. Ez azért érdekes, mert sok esetben azt gondoljuk a mai ifjúságról, hogy számukra a külsőségek, a könnyen elérhető értékek a legmeghatározóbbak. Ám a kutatás ennek ellenkezőjét igazolta, igenis a tradicionális értékkövetés jellemzi őket, legalábbis a pénz szerepének megítélésében.

Kitűnt, hogy a megkérdezett fiataloknál fontos az ártudatosság, a pénzügyi döntések esetén szeretnek alaposan tájékozódni. A digitális jelenlétük miatt azonnal minden információhoz hozzáférnek. Az is egyértelműen kiderült, hogy a pénzügyi termékekről szóló reklámokban nem bíznak. A pénzgazdálkodás terén a biztonság dominál a többségüknél, törekszenek a megtakarításra, mely magatartásmintát a legtöbben otthonról hozott szülői példaként követnek.

A kutatók meglátása szerint a különböző generációkat saját nyelvükön kell megszólítani. A Z és Y – 16-28 éves – generáció tagjai alapvetően bizalmatlan fogyasztók, akik hozzászoktak az azonnali megoldásokhoz, hiszen ebben nőttek fel. Pillanatok alatt a világhálón megkeresik, amire kíváncsiak. Pontosan tudják, hogy számos termék, márka versenyez a kegyeikért, hiszen ők a jövő fogyasztói.

Újra indul ebben az évben is a Nagy Pénzügyes Teszt

A kormányzati stratégia kiemelt figyelmet fordít a fiatalok megszólítására. Ezt segíti elő a másodjára indított Nagy Diák Pénzügyes Teszt. A cél a pénzügyi és gazdasági tájékozottság megalapozása, a tudatos fogyasztói, befektetői döntések elősegítése. Az első, online fordulóban a www.nagypenzugyesteszt.hu oldalon elérhető kérdéssor segítségével 2020. február 16-ig bárki tesztelheti a tudását, a kapcsolódó nyereményjáték a 14–20 éves korosztályt célozza. A legjobb eredményt elérők juthatnak a második fordulóba, amelynek jövő tavasszal a Pénzminisztérium ad otthont. Ott a legtöbb helyes választ adó 12 fiatal a döntőben mérkőzhet meg. A vetélkedőt a Pénzügyminisztérium, a Diákhitel Központ, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Pénziránytű Alapítvány támogatja.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában