ideje elzárni a kerti csapokat

2019.11.25. 17:30

Óvjuk vízmérőinket, vezetékeinket a fagykároktól!

A fagyok beköszöntével érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket azért, hogy ne fagyjanak el az ivóvízmérőink, s megelőzzük a horribilis vízdíjszámlákat. A szolgáltatók egyéb tanácsokat is adnak.

Barta Katalin

Ha szeretnénk elkerülni a károkat, készüljünk fel a fagyos napokra! Illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Barta Katalin

A szűkebb hazánkban szolgáltató ÉRV. Zrt. és a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezetése arra hívja fel olvasóink figyelmét, hogy ideje a vízvezetékeinket és az ivóvízmérőinket felkészíteni a fagyos téli napokra, megvédeni azokat az elfagyástól. A társaságok kommunikációs vezetői hangsúlyozzák, hogy a belső hálózaton ez mindig a felhasználók feladata. Ha megrongálódik az ivóvízmérőnk, annak javítási költségét is nekünk, a fogyasztóknak kell megtéríteni a szolgáltatónak.

Lapunk tanácsokat is kért a társaságoktól, miként kerülhetők el a károk és a bosszúságok. Azt javasolják, rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy nincs-e víz az aknában, ellenőrizzük az aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását. Ügyeljünk rá, hogy ha az ivóvízmérő akna fedele zsanéros, mindig lehajtott állapotban legyen. A helytelenül visszarakott aknafedlap balesetveszélyes, a beáramló hideg levegő az ivóvízmérő elfagyását okozhatja. A fedlap belső felületét az akna nyílásánál megfelelő szigeteléssel – például hungarocellel – lássuk el, a szigetelés az akna mennyezetére is javasolt.

Ha szeretnénk elkerülni a károkat, készüljünk fel a fagyos napokra! Illusztráció
Fotó: Barta Katalin / Heves Megyei Hírlap

Ha az ivóvízmérő, illetve a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, ajánlatos külön hőszigetelésről gondoskodnunk. A hó is védelmet nyújt, ezért csak az ivóvízmérő-leolvasás, -ellenőrzés előtt célszerű az aknáról ellapátolni a havat.

Nemcsak az aknákban, hanem a pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek az ivóvízmérők. Mindenképp ügyeljünk arra, hogy a téli hónapokra bezárjuk az ablakokat, ahol kell, cseréljük ki a törött üveget. A lakótelepi házakban az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tárolóhelyiségben szerelik fel. Az ivóvízmérő fagy elleni védelme a lakóközösség feladata!

Az épületen belüli vezetékek, szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről. Ha a falban levő vezetékben keletkezik a hideg hatására jégdugó, akkor nem folyik a víz a csapból, mivel az elzárja a víz útját. Ha a csövet nem repesztette szét a jég, házilag is orvosolni lehet a problémát. Ilyenkor a helyiség folyamatos felfűtése a megoldás.

A lakatlan ingatlanoknál vagy a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékek, továbbá kerti csapok esetén az ivóvízmérő és a felhasználói vízhálózat víztelenítését feltétlenül el kell tél előtt végeznünk. A víztelenítéskor ügyeljünk a csőszakasz előtti szerelvény cseppmentes elzárására, és erről mindig győződjünk meg, különben egész télen szivároghat a víz, tekintélyes számlát okozva.

A hozzáértők gyors és egyszerű technikát javasolnak az állapotellenőrzésre és a hálózat tesztelésére. Azt tanácsolják, hogy zárjuk el gondosan valamennyi vízvételi hely kifolyó szerelvényét és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék mégis folyamatosan pörög, valahol szivárgás lehet, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert. Keressük meg a baj forrását és javíttassuk meg a hibás szerelvényt vagy vezetéket. Ajánlatos legalább havonta egyszer ellenőriznünk a hálózatot és a vízmérőt.

Mi a teendő a közkifolyókkal?

A fagyok beköszöntével a közkifolyók helyes téli használatára is érdemes figyelmet fordítanunk. A vízvételezéskor legalább egy vödör vizet kell kiengedni ahhoz, hogy utána az ürítőrendszer vízteleníteni tudja a közkifolyót. Ha ennyi vizet nem engedünk ki, akkor elfagyhat a rendszer. Ha a nyomókart lenyomjuk, minden esetben ki kell engedni a fent jelzett mennyiséget, hogy a baj ne következzen be. Ha a közkifolyó mégis elfagy, tilos azt tűzzel, gázlánggal, egyéb módon kiolvasztani! Ez további károkat okozhat, ami megnehezítheti, késleltetheti a javítását. E kutakhoz nem szabad tömlőt csatlakoztatni, illetve tömlőn át tölteni kannákat, edényeket, mert az ivóvízhálózat elfertőződhet. Ha rendellenességet észlelünk, haladéktalanul kérjünk segítséget a vízműtársaságok diszpécserszolgálataitól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában