panasz

2019.12.13. 14:00

Fagyoskodnak az utasok a helyközi buszokon Heves megyében

A buszok állapotára és gyakori késésekre panaszkodnak az utasok a megye kisebb településein. A sofőrök túlterheltek, a járműpark korszerűtlen, de várható az állomány fejlesztése.

Szabadi Martina Laura

Télidőben nem könnyű az ingázók élete, a járatokon néha fáznak is

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Ritkák a járatok és korszerűtlenek a buszok az utasok észrevételei szerint. December első hetében a havazás miatt igen sok járat maradt ki üzemhiba miatt vagy akadt el a hóban Eger környékén és a megyében. A tél időjárási viszontagságai nélkül is kezd megszokottá válni az utasok számára, hogy pontatlanul érkezik a járat. A lerobbant járművek és késések nem csupán a munkahelyekre ingázóknak okoznak problémát, hanem a diákok életét is megnehezítik. Egy poroszlói diáklány elmondta, a néha kiszámíthatatlan buszközlekedés miatt előfordult, hogy a késők közt jegyezték fel az iskolában. Igazolást pedig nem mindig egyszerű szerezni a Volán-irodában.

– Előfordult, hogy Egerben azt mondták, kérjek igazolást Debrecenben, mert onnan indult a járat. A buszjáratok ritkásak felénk. Azokon a napokon, mikor 9 órám van, nem tudok hazamenni csak Füzesabonyig, és a szüleimnek kell bejönnie értem – mondja a poroszlói gimnazista.

Télidőben nem könnyű az ingázók élete, a járatokon néha fáznak is
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A Poroszlón élők számára a vonat is megoldás lehet, de a vasútállomás a falu Borsodivánka felőli végén található. Ez pedig a távolabb lakóknak akár negyvenperces séta is ­lehet.

Az sem mindig megváltás, ha időben begördül a busz, mivel gyakran nincs vagy nem megfelelő a járművekben fűtés. Télen beáramlik az utastérbe a fagyos levegő. – Gyakorlatilag olyan, mintha nyitva lenne az ajtó menet közben. Ugyan működik a fűtés, de nem sokat enyhít a hidegen. Az Egerből négy órakor induló járaton rendszeresen fagyoskodunk. Inkább a Debrecenbe induló járatot szoktam választani, azon valamiért kellemesebb a hőmérséklet. Választhatok, vagy később jutok csak haza, vagy átfagyva szállok le a buszról – részletezi a poroszlói Czövek Tamás.

Sok településről gyér a tömegközlekedés a közeli városba, illetve a megyeszékhelyre, ezért hering módjára zsúfolódnak a járatokon. Egerszólát tipikus példa erre, itt reggelente egyetlen buszra kellene felférnie az iskolába és munkába indulóknak.

Puskaporos a hangulat a reggeli tolongás miatt, tudtuk meg az egerszóláti Galambos Rudolftól, aki már sokszor szóvá tette ezt a problémát.

– Egerszóláton több éve megszűnt az iskola. Kezdetben két járat közlekedett Egerbe reggel hét óra után. Három éve viszont egyet megszüntettek, így jelenleg hatalmas tömeg van ezen is, és az eggyel korábbin is. Véleményünk szerint vissza kellene állítani a másik járatot is. Balesetveszélyes, hogy hat-hét éves gyerekek állnak nap mint nap a tömegben a városig – fejtette ki a közösség álláspontját.

Az utasok arra panaszkodnak, a megyében közlekedő járművek többsége húsz-, némelyikük harmincéves, gyakori a meghibásodás. Információink szerint a szervizelés nehézkes, akadozó a túlterheltség miatt, legalábbis erről számolt be egy másik vonalon közlekedő sofőr. Név nélkül azt is elmondják, hogy több autóbusz-vezetőre lenne szükség, ugyanis a hiány miatt olykor kénytelen a cég átcsoportosítani a sofőröket. Ez pedig az egyébként is leterhelt dolgozók további túlterheléséhez vezet.

Érkeznek már az új járművek is

Lapunk megkereste a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát. Levélben megerősítették, a havazás miatt több késés és járatkimaradás volt. Ám, mint írták, a buszok karbantartása folyamatos.

„A hidegre felkészülve az autóbuszaink fűtőrendszereit ellenőrizzük, elvégezzük a szükséges javításokat. Ha a fűtőberendezés meghibásodik, soron kívül javítjuk. A Heves megyei forgalmi üzemben rendkívüli létszámhiány nem áll fenn, a közszolgáltatási feladatok biztonságos ellátásában az nem okoz fennakadást. A Volánbusz Zrt. kiemelt figyelmet fordít a munkavállalók megtartására, folyamatosak a munkakörülményeket javító buszbeszerzések, a társaság bővíti toborzási csatornáit. Idén Eger helyi és helyközi közlekedésében összesen tíz új jármű állt forgalomba. A jövő héten tíz helyközi autóbusz érkezik Heves megyébe” – írják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában