BorÉRT

2020.02.18. 09:47

Az év első heteiben elkezdték a közösségépítést Aldebrőn

Alighogy megtartották a német­ nemzetiségi disznótorost, újabb két fontos eseménynek is részese volt a település. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban vett részt a község delegációja a BorÉRT nevű borturisztikai rendezvényen, majd házigazdaként fogadta az ötödik alkalommal megrendezett ultiverseny résztvevőit.

Sike Sándor

Az aldebrői delegáció a Vajdahunyad-várban

Forrás: beküldött

A fővárosban a Vajdahunyad-vár termeiben második alkalommal megrendezett borturisztikai rendezvényen a község önkormányzata is részt vett. Bemutatták és kóstoltatták az aldebrői Tóth és Tóth Pincészet, valamint a Hárs Pincészet kiváló borait. A delegáció tagja, Milibákné Rémik Zsuzsanna arról tájékoztatta a Heolt, hogy a BorÉRT vendégei körében a debrői borászok nagy sikert arattak a nedűikkel.

Nemcsak debrőit, hanem sült derelyét is kínáltak

– A rendezvényen a kulináris élvezetek hódolóinak is igyekeztünk kedvében járni. A résztvevők megkóstolhatták településünk egyik büszkeségét, a HÍR-védjegyes sült derelyét – mesélte Milibákné Rémik Zsuzsanna, akitől megtudtuk: az esemény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, szervezője a BorÉRT Borturisztikai Egyesület volt. A házigazda Magyar Mezőgazdasági Múzeum mellett több turisztikai szervezet is partnerként vett részt az esemény megvalósításában.

Az ultiverseny helyezettjei a díjakat átadó Wingendorf János (balra) polgármesterrel
Fotó: beküldött

Konferencián ismerkedtek a balatoni térséggel

A rendezvényen pincészetek, turisztikai szakemberek, oktatási intézmények, önkormányzatok, szállásadók, ­illetve a magyar borok kedvelői voltak jelen – tudtuk meg. Szakmai konferenciát is rendeztek. Ezen a Balaton turisztikai régió idegenforgalmi lehetőségeit ismerhették meg a résztvevők, akik első kézből szerezhettek információkat az idén megnyíló borpromóciós pályázati lehetőségekről is, illetve marketing- és borászati szakmai előadásokat hallhattak. A tanácskozás kísérő programja egy kiállítás volt, amelyen a bemutatkozók szolgáltatásait, termékeit, a pincészetek borait lehetett megismerni, kóstolni és megvásárolni.

Nem hiányzott a bor a faluban az ötödik alkalommal megrendezett ultiversenyről sem. A szombaton délután kezdődött megméretés hatszor egyórás fordulói miatt egyébként is az éjszakába nyúlt a rendezvény, s egy-egy menet között a lelkeket melengette a debrői hárslevelű. Talán csak annyiban volt más ez a mostani versengés, hogy némileg megzavarta az influenzajárvány. A kór az eredetileg indulni szándékozó 47-ről 36-ra csökkentette a versenyzők létszámát. Ez azonban mit sem rontott a versenyszellemen az egyik szervező, Nagyné Balogh Irén szerint.

Az aldebrői delegáció a Vajdahunyad-várban Fotó: beküldött

A talonmáriásból lett rablóultit játszották

– A Népházban megrendezett ultiversenyt az 1930-as évektől a talonmáriás nevű játékból a mai szabályok szerint játszott rablóultivá átalakult formában bonyolítottuk. A résztvevők tabellán elfoglalt helye a küzdelem alatt folyamatosan hullámzott a hat fordulón keresztül, viszont a legjobbak folyamatosan az élmezőnyben voltak megtalálhatók – mondta Nagyné Balogh Irén.

Tájékoztatása szerint az első helyet az Egercsehiből érkezett Kovács Jánosnak sikerült megszereznie, Patkovics Tibort és Bársony Sándort előzte meg. Az aldebrői legjobb játékos különdíjazást kapott. Ezt idén – a versenyt már évek óta szervező – Macz Péter érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában