Egerben nem rettegnek az emberek a koronavírustól

A koronavírus miatt jelentkezett kisebb pánik honunkban is, főleg a fővárosban. Budapesten ugyanis nagyon sok üzlet, szolgáltatás köthető Kínához, ezért mutatkoznak a félelem közvetlen jelei. A Heol annak járt utána, hogy a kisebb méretű megyeszékhelyek közé sorolható Egerben a fertőzéstől tartva kerülik-e az emberek a kínai üzleteket.

Sike Sándor

A nyugdíjutalást követő napon, csütörtökön jártunk a megyeszékhely talán legnagyobb kínainak mondott üzletében. Az északi városrészben található boltban ugyan tolongás nem volt, de elég sokan nézelődtek és vásároltak. Szabóné Tóth Irén a próbafülkéből jött ki, s kérdésünkre azt mondta, meg sem fordult a fejében, hogy veszélyben lenne az itt árult termékek miatt.

– Rendszeresen járok ide, ezt engedhetem meg magamnak a család szűkös jövedelméből. Az itt árult cuccok minősége is egyre jobb, jó ízléssel válogatva senki nem mondja majd az öltözékemre, hogy a kínaiban vásároltam – mondta egy szuszra a Csebokszári-lakótelepen élő asszony.

A Maklári úti munkaruházati boltban lehet még kapni szűrős szájmaszkot Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Nem csökkent a vevői érdeklődés a kínaiban

Az üzlete nevének mellőzését kérő vezető szerint az elmúlt napokban nem tapasztaltak visszaesést a forgalomban. Boltjuk vásárlói körében valójában az a meghatározó, hogy mikor érkezik meg a nyugdíj, vagy a fizetés. Olyankor igencsak sokan megfordulnak az üzletben. Kérdésünkre a boltvezető arról beszélt, hogy az ötven forint körüli összegért árult szájmaszkok ugyan mostanra kifogytak, de ezt a normál influenza miatti aggodalom sokkal inkább motiválhatja, mint a félelmetesnek mondott koronavírustól való rettegés. – Az alkalmazottaink is mind magyarok, de senki nem mondta még, hogy félne a kórtól – tette hozzá.

Czellér Judit, a Zalár patika vezetője kérdésünkre kijelentette, hogy jelenleg nincsen készleten szájmaszk, s nem is nagyon tudnak azonnal rendelni. Meglátása szerint, akik vitték, inkább az influenza elleni védekezésül tették.

Jobban fogynak a fertőtlenítőszerek a patikákban

– Kifejezetten a koronavírus miatti aggódással a gyógyszertárban nem nagyon találkoztunk – említette meg a patika munkájának irányítója. – Aki az influenza ellen viseli a gyógyszertárakban kapható maszkot, az téved, ha azt hiszi, hogy megvédi a fertőzéstől ez az eszköz. A vírus kivédésére ugyanis csak a speciális szűrővel ellátott szájmaszk lehet alkalmas. Ezeket leginkább a munkaruházati szaküzletekben lehet beszerezni.

A vezető gyógyszerész szerint egyébként a mindenféle vírustól való félelem tapasztalható volt azért a Zalár patikában, ami elsősorban abban nyilvánult meg, hogy a korábbiakhoz mérten jóval kelendőbbek lettek a fertőtlenítő és tisztító hatású szerek.

A szűrős maszk, ha kifogy, nem rendelnek már

A Maklári úti munkaruházati üzlet vezetője, Adler Gábor arról tájékoztatta a Heolt, hogy náluk kisebb számban rendelkezésre állnak még szűrős maszkok. Ezeket, amíg a készlet tart, hatszáz forint körüli áron lehet megvenni. A tulajdonos cégvezető szerint az utóbbi időben jóval többet adtak el belőle, mint korábban, de azért pánikról nem lehet beszélni. Utánrendelni nem akarnak, mert meglehetősen hosszú várakozási időt követően számíthatnának csak a szállításra, ráadásul a beszerzési ár is felkúszott az egekig, hiszen már most meghaladná az ezer forintot.

Kínai boltok Eger belvárosában

A megyeszékhelyen számos, a vásárlók által kínainak tekintett üzlet működik. Az olyan nagyobb elárusítóhelyeken, mint az egykori Domus áruház épületében lévő ruházati üzletben, vagy a valamikori Centrum áruház két emeletét elfoglaló kereskedésben szinte kizárólag magyar alkalmazottak dolgoznak. Ottjártunkkor mindkét kereskedelmi egységben a korábban megszokott forgalmat tapasztaltuk. Négy további kínainak tekinthető kisebb-nagyobb üzlet van még a fentieken túl a történelmi belvárosban. Ezekben a kereskedésekben már gyakrabban találkozhatunk az ázsiai országból származó eladóval, aki többnyire maga a boltvezető. A forgalom csökkenéséről azonban ezekben az üzletekben sem lehet beszélni. A Belvárosi udvarban lévő kicsi és zsúfolt vegyesboltban például mindig is gyér volt a forgalom, az ötven méterrel arrébb lévő ruházati üzlet pedig megtartotta vevőit a „víruspánik” ellenére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában