egészségügy

2020.02.23. 15:30

Egészséges dolog a lúgosítás, vallja az egri kórház vezető dietetikusa

A lúgosításról, a hozzásegítő étrendről és étrend-kiegészítőkről megoszlanak a vélemények. Lázár Esztert, az egri Markhot Ferenc Kórház vezető dietetikusát kérdezte a Heol: van-e értelme – táplálékkal – lúgosítani?

Szabadi Martina Laura

– Az biztos, hogy Magyarországon a táplálkozás eltolódott a szénhidrátok, főleg a finomított szénhidrátok fogyasztása felé. Sok kenyeret, lisztből készült terméket, előre feldolgozott élelmiszert, sok krumplit, rizst és tésztát, és persze sok édességet eszünk. Ez mindenképpen megterheli a szervezetet, emellett különböző betegségek kialakulásában játszik szerepet – fejtette ki a szakember. – A lúgosító étrendben zöldségeket, hüvelyeseket, néhány gyümölcsöt és magvakat vesznek magukhoz. A vízivás is jelentős, ami a méregtelenítésben segít. Kerülendők a húsok, a tejtermékek, a tojás, a belsőségek, a feldolgozott élelmiszerek, az alkohol és a cukor.

– Szervezetünk az optimális pH-értéktől való eltérést korrigálja. A sav-bázis egyensúlyt a vese és a tüdő tartja megfelelő szinten. A vér lúgos hatású, a száj szintén, a gyomor savas kémhatású, a nyombél viszont szintén lúgos. Az emésztés elégtelensége ezeknek a hatásoknak a megbomlásán jöhet létre – magyarázta a dietetikus, s hozzátette: az egyszerű megoldásokat szeretjük. Nem akarunk nagy erőfeszítéssel, lemondással, szokások megváltoztatásával hosszú távú eredményeket elérni.

Azt is hangsúlyozta a vezető dietetikus, hogy különféle bogyókat, kapszulákat, vagy porokat szedünk a rövid távú sikerekért. Sajnos, ilyen egyszerűen nem megy. Elfelejtjük, hogy egy egész vagyunk és így is működünk. A szervezet egy összetett és bonyolult rendszer, ahol kölcsönhatások állnak fenn, tehát minden mindenre hatással van.

A testünkkel összhangban kell élni, meg kell ismerni és figyelni a jelzéseit, s a táplálkozásunkat, a szokásainkat ezekhez érdemes alakítani. Mivel a modern ember folytonos rohanásban van és nagy nyomás alatt él, ezért az étkezésre sem jut elegendő idő. Kapkodva eszünk, nem rágunk, csak nyelünk, s nem válogatjuk meg azt sem, hogy mit viszünk be a szervezetbe. A döntéseinknek – mit eszünk, teszünk és gondolunk – hatása van a belső működésünkre, az életminőségünkre: a testünket táplálni kell, nem etetni – állítják a szakértők.

– A lúgosító zöldség lehetőleg nyers formában való bevitele, a feldolgozott élelmiszerek mellőzése javíthatja a szervezetünk működését, így egészségesebbé tehet – közölte Lázár Eszter, s kiemelte: nincs olyan kalap, ami mindenkire ráhúzható. – Egyediek vagyunk, a különböző betegségekhez kapcsolódó diétáknál a dietetikus tudja meghatározni, hogy mit fogyaszthat a beteg. Amennyiben a lúgosítás alatt ezt a zöldségfélékben, s így vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag étrendet értjük, kiegészítve minőségi fehérjeforrásokkal – hús, tojás, főleg savanyított tejtermékek, sajt és magvak –, valamint jó zsiradékokkal, hidegen sajtolt olajokkal, akkor ez az étrend javasolt. A kúraszerűen végzett méregtelenítés orvosi felügyelet mellett jó hatású lehet. Ám erre is igaz: nem mindenkinek – részletezte.

A böjt hasznos a szervezetnek, de kerüljük a drasztikus módszereket!

Hamarosan beköszönt a böjt ideje. A böjt időszakában fogyasztott élelmiszerek hasonlítanak a fent említett táplálékokra. Egészséges embernek szélsőségektől mentes minőségi fehérjét és zsiradékot, elegendő vitamint és ásványi anyagot tartalmazó étrend ajánlott. Időt kell szánni a megfelelő étkezésre, különösen a rágásra, s elegendő vizet is fontos inni. A betegségek diétájával kapcsolatban mindenképpen érdemes dietetikussal konzultálni. Létezik egy szódabikarbónás befecskendezéses eljárás, ezzel kapcsolatban az információk és tapasztalatok ellentmondásosak, így nem javasolt, ugyanis veszélyes lehet.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában