Heves megye lakossága a járványveszélyben is számíthat a polgárőrökre

Önként vállalt szolgálatuk során a járványhelyzet miatt újabb jelentős feladat hárult megyénkben is a civil bűnmegelőző egyesületek tagjaira.

Sz. I.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Pétervásárán például úgy próbálják csökkenteni a fertőzés esélyét, hogy az ajánlott egyméteres biztonsági távolságban igyekeznek tartani egymástól az orvosi rendelőnél és a gyógyszertárnál várakozó polgárokat.

Az ottani egyesület elnöke, Szántó Árpád – az Országos Polgárőr Szövetség ajánlásának megfelelően – felhívta polgárőrtársai figyelmét, hogy vegyék fel a kapcsolatot a közelükben egyedül élő idős, beteg emberekkel, s ha igénylik, akkor segítsenek nekik a bevásárlásban, az orvosságok kiváltásában, netán a tűzifa felaprításában. Ebben a jótékony tevékenységben – mint Molnár Lajos helyi egyesületi elnöktől megtudtuk – az ostorosiak is részt vállalnak, mint ahogy elvárható ez a szűkebb hazánkban tevékenykedő kilencvenhét egyesület valamennyi tagjától is.

Völgyi Ferenc Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

Völgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a Heol kérdésére elmondta: felkérést kaptak a Belügyminisztériumtól, hogy a rendőrséggel karöltve vegyenek részt a szükség esetén elrendelt házi karanténokra vonatkozó szabályok betartásának az ellenőrzésében. A helyi önkormányzat és a lakosság ezekben a nehéz időkben is számíthat a testület csaknem háromezres tagságára.

A polgárőrök fokozottan ellenőrzik a bezárt iskolai, óvodai épületeket, s persze arra is ügyelnek, hogy a kényszerszünidőn lévő gyerekek ne verődjenek nagyobb csoportokba, s ne csatangoljanak cél nélkül az utcákon. A napokban számos háziorvos kérte őket arra, hogy gyűjtsék össze az idős emberek receptigényeit, a felírt gyógyszereket pedig vigyék házhoz nekik. Ezzel a megoldással egyúttal megelőzhető, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztályhoz tartozók kimozduljanak otthonról, a rendelőkben vagy patikákban időzzenek.

Tudvalévő, hogy a polgárőrök jelentős része a járvány által veszélyeztetett korúak közé tartozik, éppen ezért őket csakis olyan járőrszolgálatba vezénylik, ahol minimális az emberekkel való érintkezés lehetősége. Így 65 éven felüliek főként a külterületeken és a települések peremrészein mozognak majd.

Az egyesületi vezetők egyébként valamennyi tag figyelmét felhívták az ajánlott egészségügyi szabályok szigorú betartására. A megelőzés szempontjából fontos, hogy náthás, köhögős, lázas állapotban senki ne vállaljon szolgálatot. Az országos szövetség törekszik a védőeszközök központi beszerzésére. Addig azonban a megyei szövetség és az egyesületek próbáljanak meg gumikesztyűt, maszkot és kézfertőtlenítőt biztosítani a polgárőröknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában