Elmaradhatnak a táborok is, újra kell tervezni a nyarat a járvány miatt

A táboroztatók már tapasztalnak lemondásokat és a foglalások száma is vissza­esett. A szakértő szerint, ha túl sokan lemondják a helyeket, az tolongáshoz vezethet, ha még a szezon előtt véget ér a járvány. A szervezők kötelezően orvosi igazolást is kérhetnek a szülőktől.

Munkatársainktól

Fotó: Daniel Beran

– Az év eleji roham és jelentkezési dömping megtörni, lassulni látszik a gyermektáborok piacán, aminek persze a koronavírus-járvány okozta félelmek állnak a hátterében. Ez a hullám egy negatív spirálba is beleviheti a táborpiacot, aminek végén mind a táborszervezők, mind a szülők és gyermekeik rosszul járhatnak. A táborok nagyobb részét meghirdették már év elején, jelenleg a Táborfigyelőn is több mint ötszáz turnus közül választhatnak a családok, de az is látszik, hogy a piac egy része még kivár a további turnusok meghirdetésével – tájékoztatott lapunk kérdésére Tóth Béla, a Táborfigyelő portál vezetője.

A legnagyobb hazai táborokkal foglalkozó oldal ügyvezetője elmondta azt is, hogy ennek ellenére lemondásokat nem tapasztalnak. – Nem lenne értelme a szülők részéről. Fontos tudni, hogy az általuk befizetett előlegek elmaradás esetén visszajárnak, ha központi utasításra kell eltekinteni a tábor megszervezésétől. Ezért, ha az operatív törzs a későbbiekben ilyen döntést hoz, úgy a családokat anyagi kár nem érheti. Emiatt lemondani nem lenne célszerű a helyeket, ugyanis ha a járvány a nyári szünet kezdetéig – ami közel két hónap – megszűnik, jó eséllyel nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat, így nehezebb lesz megfelelő áron igazán a gyermekhez passzoló tábort találni – mondta.

A kétgyermekes Eszter fiai az elmúlt három évben nyári táborban töltöttek a szünidő nagy részét. Az egri édesanya elmondta, idén ez elmarad.

– Rendszerint az utolsó pillanatokban választunk tábort. De mivel a vírus már márciusban átírta a terveinket, így erre most garantáltan nem került sor. Ha esetleg mégis megtartanák táborokat, akkor sem kockáztatnék az idén. De bízom benne, hogy javul addig a helyzet, így a fiúk a nagyszülőknél lennének vidéken, ahol nagy kert és egy közeli erdő is a rendelkezésükre áll majd – közölte.

Idén többen jelentkeztek

Vannak foglalások, az idén februárban húsz százalékkal több jelentkezést regisztráltak a táborokba, mint a tavalyi év azonos időszakában, majd a koronavírus megjelenése után ezek száma drasztikusan visszaesett. Ez azért is jelenthet hatalmas problémát, mert a jelentkezések hosszabb elmaradása esetén a szervezők egy jó része dönthet úgy, hogy jelentkező gyermekek hiányában nem szervezi meg a táborokat. Így előállhat az a helyzet, hogy mire elkezdődik a nyári szünet, a vírus lecseng, mégsem tudják táborok által hasznosan, élménydúsan és biztonságosan biztosítani gyermekünknek a felügyeletet, míg mi dolgozunk, mert nem lesz elég rendezvény vagy hely.

Egészségügyi igazolást kérhetnek

A jelenlegi hivatalos álláspont szerint a járvány csúcspontja május elejére várható. – Nagyon bízunk a döntéshozó szakemberek kompetenciájában, valamint a jó idő közeledtének pozitív hatásaiban – állítja a Táborfigyelő vezetője. A szülőknek tudnia kell azt is, hogy a táborok egészségügyi intézkedési tervének része, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ Tisztiorvosi Szolgálat helyileg illetékes szervénél be kell jelenteni megtartását. Ez független a jelenlegi helyzettől, korábban is érvényes szabály volt. Emellett beteg gyermekeket sem fogadhatnak. Az ezzel kapcsolatos kötelező szülői nyilatkozat mellé egyes táborok kötelezően kérhetnek orvosi igazolást is a családoktól.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nagy sikerű Bikk Betyár és Túra-Manó táborait áprilisban már rendszerint hirdetik a szervezők. Tavaly Felsőtárkányban, a Bábakalács Erdei iskolában túrázott, madarászott, bogarászott és barlangászott a 8–12 éves korosztály, ám most nem tudják a szülők, hogy lesz-e nyári program csemetéiknek.

– Sajnos még most sem látjuk előre, hogy meg tudjuk-e rendezni a táborokat idén, vagy sem. Nálunk is minden attól függ, hogy mikor oldják fel a korlátozásokat. Természetesen ha lesz lehetőségünk, akkor megszervezzük – árulta el lapunk kérdésére Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője.

Sokféle táborral készültek a szervezők, ezeket valószínűleg le kell mondani Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az osztálykirándulások is elmaradnak

– A Tisza-tavi Ökocentrum ajánlatai között számos olyan csomag van iskoláscsoportoknak, melyek szerződéses partnereinkkel együttműködve ígérnek kombinált programot. Ezek az ajánlatok június 30-ig érvényesek, ugyanígy eddig érvényesek a kedvezmények biztosítására szóló, partnerekkel kötött megállapodásaink is – mondta el lapunk kérdésére Kiss János, a poroszlói ökocentrum vezetője.

Így, ha az eredetileg május-júniusra tervezett osztály­kirándulások elmaradnak és azokat későbbi időpontban, például szeptemberben vagy októberben szeretnék pótolni, már nem biztos, hogy ugyanazok a feltételek lesznek érvényesek.

– Mivel még nem tudjuk pontosan, hogy mikor nyithatjuk meg újra kapuinkat, új szerződéseket kell majd kötnünk a közös programajánlatokban szereplő turisztikai szolgáltató partnereinkkel, amennyiben az iskolák pótolják a kirándulásokat június 30-at követően. Természetesen az ökocentrum önálló intézmény, így saját csoportos programjainkkal is rendelkezésre fogunk állni, s szeretettel várjuk majd a tanulmányi kirándulások résztvevőit a korlátozások feloldása után. Az árjegyzékben a húsznál nagyobb diákcsoportoknak szánt kedvezményes belépőjegyek mindig is kiemelt fontosságú helyen szerepeltek, a járványhelyzet utáni újranyitást követően pedig egyebek mellett azzal is készülünk, hogy további extra kedvezményeket ajánlunk e csoportoknak – részletezte Kiss János.

Az egri vár dolgozói bizakodnak

A Dobó István Vármúzeum évről évre rendez gyerekeknek szóló tematikus heteket. Idén nyáron is több lehetőség közül választhatnak a kisiskolások és a felső tagozatos diákok, ilyen nagyszerű lehetőség például az alkotó, néprajzi, hadtörténeti vagy a népszerű vártábor. Azonban, hogy a fiatalok eltölthetnek-e egy igazán tartalmas hetet a vár falai között, azt még nem tudni. Lapunk kérdésére Petneházi-Halász Noémi, a Dobó István Vármúzeum kommunikációs, művészeti és sajtó­referense ugyanis úgy nyilatkozott, a veszélyhelyzet alakulásához igazodva igyekeznek döntéseiket a jövőben meghozni, a táborokkal kapcsolatban még nem született döntés. Senkit nem szeretnének elijeszteni, sem pedig hiú reményekkel táplálni, amennyiben lehetőségük lesz, megtartják a táborokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában