Természet

2020.04.02. 10:36

Ritka madarat sikerült lencsevégre kapni Szilvásváradon

Az albínó példány meglehetősen ritka, a madár a szintén pintyféle csízekkel mozgott magabiztosan, a csapat egyenrangú tagjaként – adta hírül a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI).

Heol

Forrás: bnpi.hu

Fotó: Bartháné Jarábik Tünde

A csicsörke a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a pintyfélék családjába tartozó faj. Az egyik legkisebb madár az európai pintyek között – mutatja be a törékeny állatot a BNPI. – Tizenegy-tizenkét centiméteres testével, rövid tollazatával, vastag nyakacskájával, kis csőrével, erősen csíkozott alsó résszel. A hímek citromsárga színű fejrésze összetéveszthetetlen, míg a nőstények és a nem kifejlett egyedek sokkal kevésbé sárgák, kivéve talán a farrészüket.

A csicsörke eredeti élőhelye Észak-Afrikában volt, innen indult el északi, északkeleti irányú terjeszkedése a 19. századtól. Jelenlegi elterjedésének területét az eredeti észak-afrikai élőhelyén kívül Dél-Európa, Nyugat-Európa, valamint Közép-Európa jelenti. Magyarországi legmagasabb fészkelése a Bükk-hegységből ismert. Többnyire vonuló faj, amely kora tavasszal érkezik hazánkba, és október végén vonul el. Telelőhelyei Dél-Európában és Észak-Afrikában ismertek.

A különleges madárról a fotó ITT tekinthető meg.

Borítóképünkön az albínó csicsörke látható. Fotó: Bartháné Jarábik Tünde/BNPI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában