hulladék

2020.04.19. 20:00

Szemétügy Sarudon: összefogott a falu a felelőtlen szemetelők lefüleléséért

Több éve gond, hogy nem tudják biztosítani a faluban található három szelektív hulladékgyűjtő sziget rendjét. Most többen azért fogtak össze, hogy a szemetelőket lefüleljék.

Szabó Katalin

Kücsön Gyula, a sarudi Élményfalu létrehozója a Heol kérdésére úgy fogalmazott, általános probléma, hogy a szelektív gyűjtősziget környékét kommunális hulladékkal pakolják tele ismeretlenek.

– Van, aki zsákban, van, aki ömlesztve helyezi el, ám a kóbor kutyák miatt reggelre minden zsák tartalma az utcán hever – fejtette ki. – Sokáig az volt a vélemény, hogy a hétvégi vendégek dobálják ide a bulik maradványait, de bebizonyosodott, hogy nem így van. Bár kijárási korlátozás volt életben húsvétkor, mégis sokan jöttek Sarudra is. S bár az utcákon kevesen tartózkodtak, a szemét illegális lerakása máris nyári időket idézett.

Hangsúlyozta, az önkormányzat nagy energiát és pénzt fektet abba, hogy tisztaság legyen a faluban. Az adófizetők pénzén akár hetente többször is össze kell szedni a szabálytalanul elhelyezett hulladékot. Most pedig az sem érdekelte az elkövetőket, hogy ünnep van.

– Így megint összeszedtük a szemetet, és elhatároztuk, hogy véget vetünk ennek. Eldöntöttük, hogy bizonyítékokat keresünk, amik alapján megtalálhatók az elkövetők. Az első szemeteszsákban találtunk is személyes feljegyzést, amit azonnal megosztottunk a közösségi oldalon. Jelentkezett is az érintett, hogy tisztázza magát. A felvételeket adtuk át a rendőrségnek, hogy segítsenek az ügy megoldásában. A lebukott szemetelő pont egy sarudi állandó lakos volt, de mellette volt üdülős csomag is – közölte Kücsön Gyula, hozzátéve, hogy baj van az emberek fejében. Azt gondolják, a szemét bárhol jó helyen van, ha nincs az otthonukban. Büntetni kellene a szemetelést is.

Ezután arról szólt, amikor azzal szembesültek, hogy az ünnep alatt hogyan néz ki az őrizetlenül hagyott szelektív hulladékgyűjtők környéke, úgy vélték, tenniük kell valamit az ellen, hogy szemétlerakó helyekké váljanak az utcák.

– Összeszedtük a szétdobált szemetet. Tilcsik István polgármesterrel, a polgárőrökkel, a falu tenni akaró lakóival ügyeleti rendet állítottunk össze, hogy megmutassuk, vigyázunk a falu rendjére – részletezte. – Bár jól látható helyen álltunk meg a szemetesek közelében, így is akadt, aki lazán kiszállt a kocsijából és a már összegyűjtött szemeteszsákok tetejére tette a sajátját. Amikor az egyik barátunk megkérdezte, mit csinál, közölte, csak a többi szeméthez tette a maga csomagját. Ő úgy értelmezte, hogy a szemét lerakása tilos tábla, csak a szelektív sziget másik oldalára vonatkozik. Rövid beszélgetés után visszatette az autójába a hulladékot, s csak bízni tudunk abban, hogy hazaért a csomag és nem egy árokban végezte.

Nem tudnak mindenhová odaérni

Kücsön Gyula kiemelte, nem egyszerű erre helyzetre megoldást találni. Mindenki mellett nem lehet egy-egy vigyázó ember. Feladat, hogy mielőbb minden lakott ingatlan tulajdonosa rendelkezzen kommunális és szelektív kukákkal, s ne kelljen a közterületen működnie szelektív gyűjtőszigetnek. Ettől persze, a szemét még nem lesz mindenhol a helyén. Tanítani kellene az embereket, figyelmeztetni a környezetünk megbecsülésére. De ez egy kis falunak nagy feladat. Tervezik a térfigyelő kamerák ilyen célú használatát, tájékoztató anyagok készítésén is gondolkodnak, s a hétvége utolsó napjain a szigeteken továbbra is megfigyelőszolgálatot tartanának. Megjegyezte azt is, ugyanez a helyzet a Tisza-tó partján, a horgászhelyeken, s azok útjai mellett. Bíznak abban, hogy sikerül lépni ez ellen az elkeserítő folyamat ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában