Többen vesznek gáz- és riasztófegyvert

Jócskán megnőtt a kereslet a gáz- és riasztófegyverek iránt, amióta a koronavírus megjelent hazánkban. A vevők a bors- és paprikagázokat is előnyben részesítik.

Szabó Katalin

Major Zoltán, az egri Harmónia Vadászbolt üzletvezetője a Heol kérdésére elmondta, a veszélyhelyzet elrendelése óta is folyamatosan keresik az emberek a gáz- és riasztó-, valamint gumilövedékes fegyvereket.

– A vásárlók köre nagyon vegyes, a legtöbben húsz és ötven-hatvan év közöttiek. Nemcsak a megyéből, hanem az ország minden tájáról fordultak meg nálunk. Van vevő, aki már régebben gondolkodott rajta, hogy beszerez egyet és volt, aki a munkájából adódóan vett egyet. A nagy többség a betöréses lopásoktól tart, ezért veszi meg – tudatta Major Zoltán, hozzátéve: ennek nem nagyon van valóságalapja, de megnyugtató, biztonságérzetet ad az embereknek.

Kifejtette, hogy ezeket a fegyvereket a 18 éves kor feletti, büntetlen előéletű polgárok engedély nélkül tarthatják az otthonuk védelmére. Viselési engedélyt is lehet rá kérni a rendőrségtől, s az alapján rejtve hordható házon kívül is.

– A gáz- és riasztófegyverekhez kétfajta lőszertípus használható – magyarázta az üzletvezető. – Az egyik riasztó – ez csak durran –, hasonló a hangja, mint egy éles fegyvernek. A gázlőszerben cseppfolyós formában található a gáz, s amikor a gázfegyvert elsütik, egy gázfelhő képződik. Ezek a lőeszközök három méteren belül nagy mennyiségű gázpermetet bocsátanak ki. Előnyben részesítik a vásárlók a bors- és paprikagázokat is.

Érdekességképp megjegyezte, hogy a vírus hatására március végétől online – a police.hu-n keresztül – is meg lehet szerezni érvényes műszaki tanúsítvánnyal a gáz- és riasztófegyverek viselési engedélyét.

Lázár Levente megyei rendőrségi sajtóreferens a gáz- és riasztófegyverek tartására érvényes szabályokról tájékoztatta portálunkat. Elmondta, a gáz- és riasztófegyverek tartásához hatósági engedély nem kell, szabadon megvehetők és tarthatók. Az ilyen eszközt birtokló személy lakott és közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön a fegyverét üres tárral, a fegyver és a lőszer elkülönített csomagolásával, zárt tárolóeszközben szállíthatja úgy, hogy más ne szerezhesse meg. Gáz- és riasztófegyvert a hozzátartozó lövedékektől, töltényektől elkülönítve, jól zárható helyen úgy kell tárolni, hogy ahhoz illetéktelenek ne férjenek hozzá.

Hatósági engedély szükséges a gáz- és riasztófegyver önvédelmi célú viseléséhez. Az engedélyezési eljárást a kérelmező lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányság folytatja le. Viselési engedély annak adható, aki a 18. életévét betöltötte és cselekvőképes, valamint büntetlen előéletű.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában