Elektronikus ügyintézésre buzdít a munkaügy Heves megyében

Elsősorban elektronikus úton történik az ügyintézés a Heves Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási osztályain a járványhelyzet kezdete óta. Az álláskeresők több felületen is intézhetik ügyeiket, és telefonon is segítségükre vannak a hivatal munkatársai.

Szabadi Martina

Fotó: Shutterstock

A megyei kormányhivatal arra kéri az ügyfeleket, hogy az álláskeresőként történő nyilvántartásba vételt, valamint az ehhez kapcsolódó ellátás iránti kérelem beadását lehetőség szerint ne személyesen intézzék. Portálunk kérdésére közölték: honlapjukon részletes tájékoztatót tettek közzé, mely segít a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.

A kérelmeket az eugyintezes.munka.hu oldalon lehet beadni, illetve elküldhetik e-mailben a lakó- vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályának. Azokat, akiknek az elektronikus ügyintézéshez nincsenek eszközeik, arra kérik, hogy postán juttassák el a dokumentumokat.

Van lehetőség személyes megjelenésre is, azok számára, akik csak így tudják leadni a szükséges dokumentumokat. Ők gyorsított eljárásban vehetnek részt. Az intézmények előtereiben elhelyezett gyűjtődobozokba helyezhetik el a papírokat, kérdés esetén pedig telefonon kaphatnak bővebb felvilágosítást.

A kérelmező elektronikus ügyintézés esetén elsőként a kapcsolattartási nyilatkozattal találkozik a honlapon, amelyet egyszerűen, egy gombnyomással tud elfogadni. A folytatásban a TAJ-szám és születési dátum megadásával lehet továbblépni, majd az e-mail cím megerősítése szükséges. Az oda érkező nyolcjegyű kód használatával tud továbblépni, majd ki kell választania az előzetes nyilvántartásba vételi kérelem menüpontját. Ezt követően újabb elektronikus levél érkezik a további teendőkről.

Az is intézheti otthonról az ügyeit, aki elvesztette az állását Fotó: Shutterstock

Megtudtuk, az álláskeresők egy segítő alkalmazást is használhatnak. A nyilvántartásba vétel igényét a fenti módon kell jelezni az eugyintezes.munka.hu oldalon. Ezután az illetékes foglalkoztatási osztály e-mailben igazolja vissza ennek fogadását, továbbá tájékoztatja arról a kezdeményezőt, hogy az álláskeresési ellátás iránti kérelmet hol nyújthatja be. (Ez a nyilvantartas.nfszkerelem.hu oldal.) A levélben található érkeztető számmal, továbbá a születési dátumából képzett kóddal tud belépni ide.

Elsőként a kérelmet kell kitölteni, majd az ebből generált pdf dokumentumot menteni. Ezt követően űrlapon a járadék megállapításához szükséges dokumentumokat kell feltölteni. A munkáltatótól kapott dokumentumokat lefotózva vagy szkenelve tudja csatolni, és végül a beküldés gombbal kell elküldeni az illetékes foglalkoztatási osztálynak. Ha az álláskeresőnek van ügyfélkapuja,akkor a kitöltött kérelmet – pdf fájlformátumba mentés után –, a mellékletekkel együtt az e-Papír szolgáltatás segítségével is beküldheti.

Ezeken a módokon a keresőtevékenységet is bejelentheti az ügyfél, illetve kötelező együttműködést is teljesítheti a felületeken. Az ellátás megszüntetésével és a nyilvántartásból való törléssel kapcsolatos iratokat az ügyfélkapuhoz, e-mailben vagy postai úton kézbesíti a hivatal. Az ellátás lejárta esetén pedig a folyósítást megszüntető dokumentumokat, továbbá a foglalkoztatást helyettesítő támogatás megállapításához szükséges hatósági bizonyítványt is így küldi, utóbbit azonban e-mailben kell igényelni a foglalkoztatási osztálytól.

A nyugdíj előtti álláskeresési segély kérelmét szintén az előbbi módokon intézhetik. Aki rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel, ott kapja meg az igazolást, aki nem, az postán.

A kormányhivatal közölte azt is, hogy a foglalkoztatási szolgálat honlapja megújult, és folyamatosan bővül az elektronikusan intézhető ügyek száma.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a védelmi intézkedések betartása mellett fokozatosan bővül a személyes ügyintézés lehetősége a közigazgatásban is.

A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok cseréje esetében vidéken – tehát Budapesten és Pest megyén kívül – nem kötelező időpontot kérni, a kormányablakkal nem rendelkező településeken pedig ismét szolgálatba állnak a mobilizált ügyfélszolgálatok. A foglalkoztatási ügyfélszolgálatok az ország teljes területén időpontfoglalás nélkül is fogadják ügyfeleiket – hívják fel a figyelmet a kormányhivatalok.

A magyar állampolgárok március 12-ét követően lejáró, hazánkban hatályos valamennyi hivatalos okmánya a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig még érvényes. Ha mégis szükség van a veszélyhelyzet idején lejárt okmány gyors cseréjére, Budapesten és Pest megyén kívül már nem szükséges időpontot foglalni a kormányablakokba. Minden más esetben továbbra is interneten vagy telefonon lehet időpontot kérni. A kormányablakkal nem rendelkező településekre ismét kitelepülnek a mobilizált ügyfélszolgálatok, hogy megkönnyítsék a kistelepüléseken élők ügyeinek intézését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában