Kutyaszív Alapítvány: várják a hatvani ebeket is ivartalanítási akciójukkal

Rudas Aranka, az alapítvány elnöke eloszlatja a tévhitet a házi kedvencek fertőződéséről, és a menhely ingyenes ivartalanítási akciójának fontosságáról is beszélt.

Tari Ottó

Forrás: szoljon.hu

Fotó: Gémesi Balázs

A megyehatártól nem messze, Jászfényszaru határában működik a Kutyaszív Alapítvány állatmenhelye. A szervezetnek a hatvani, a kerekharaszti és jászfényszarui önkormányzattal van szerződése arra, hogy a településeken megtalált kóbor ebeket befogadja.

A szoljon.hu cikke szerint az állatotthonban majdnem telt ház van. A menhely munkatársai a járvány miatt kialakult helyzetben is folyamatosan gondoskodnak a mentett ebek ellátásáról, szocializációjáról. Mindemellett a korábban bevált, sikeres akcióikat is folytatják, így az ingyenes ivartalanítási programot is, amellyel a túlszaporodást szeretnék meggátolni.

Ha valaki nem tudja finanszírozni négylábúja műtétjét, vagy ha gondot okoz számára a chip, illetve veszettség elleni oltás kifizetése, most társulhat az állatmenhely ingyenes programjához. Az alapítvány teljes egészében megtéríti a beavatkozások árát.

– Eddig csaknem százhatvan kutyát ivartalanítottunk, ebből ötvenet a gazdáik hoztak, a többi pedig az állatotthon lakója – tájékoztatott Rudas Aranka, az alapítvány elnöke, aki hozzátette: még bőven van kapacitásuk, így várják a további jelentkezőket. A műtéteket több helyszínen végzik, ezt is kiválaszthatja a kutyatartó. Az ivartalanítási akcióra minden hatvani és jászfényszarui ebtulajdonos jelentkezhet.

A vírus időszakában azonban egyéb, általánosnak nem mondható problémák is felvetődhetnek. Az állatvédők aggódnak, hogy a betegségtől félve, megfelelő információk hiányában egyre több felelőtlen ember teszi utcára házi kedvencét. Rudas Aranka ezzel kapcsolatban néhány tévhitet is eloszlatott a szoljon.hu hírportálnak.

Rudas Aranka és a menhely „lakói” Fotó: Gémesi Balázs / szoljon.hu

– A koronavírusnak számos fajtája van és ebből adódóan megtévesztő információk terjednek. Jelenlegi ismereteink szerint a kutyák, macskák nem fertőződhetnek meg az emberre veszélyt jelentő COVID-19-cel, ők ugyanis nem vírusgazdák. A koronavírusnak létezik olyan típusa, ami az állatokra jelent veszélyt, de az nem azonos az emberi koronavírussal – szögezte le az állatvédő.

Rudas Aranka felhívta a figyelmet a higiéniai szabályok betartására is. Ha például egy családban fertőzött személy él, és ráviszi a kutya vagy a macska szőrére a koronavírust, az állat nem lesz beteg. De ha a jószágot más is simogatja, akkor ő megbetegedhet. Séta után ezért ajánlatos fertőtlenítő kendővel áttörölni a kutya szőrét, mancsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában