modern környezet

2020.05.13. 14:00

Több mint egymilliárd forintból, 15 hónap alatt újítják fel a kompolti iskolát

Az egymilliárd forintot is meghaladó összegben kezdődött meg a kompolti iskola felújítása. Két hete a kivitelező átvette a munkaterületet, kiürítették az iskolát. A projekt megvalósítására 15 hónap áll rendelkezésre, így jövő szeptemberre fejeződhet be a rekonstrukció.

Sike Sándor

Drónfelvételen a kompolti iskola és a körülötte lévő létesítmények

Forrás: MW

A kivitelezés megkezdésekor a térség országgyűlési képviselője, Horváth László a Heolnak azt mondta, hogy a környék legnagyobb iskolafejlesztése indulhat el, több mint egymilliárd forintból.

– Ezekben a vészterhes időkben minden fejlesztés egyfajta szimbóluma is a reménynek és a hitnek, hiszünk abban, hogy ez a megújuló iskola rövidesen – a következő tanévben mindenképpen – tudja fogadni a gyerekeket és a pedagógusokat is – mondta a honatya.

– Köszönetet mondok minden tanárnak, diáknak, szülőnek, az önkormányzatnak, az iskolai segítőknek azért, hogy ehhez a rendkívüli helyzethez ilyen példamutatóan tudott alkalmazkodni a mi vidékünk is. Az itt megnyilvánuló összefogás a későbbiekre is sokszor, sok erőt ad.

Ballagó Zoltán, a fenntartó Egri Tankerületi Központ igazgatója kérdésünkre közölte: a Kompolt-Nagyúti Általános Iskolát pályázati konstrukcióban, több mint egymilliárd forintból újítják meg. A kivitelezés során az intézmény meglévő épületét új épületszárnnyal bővítik, ahol tantermeket alakítanak ki. A homlokzatokat hőszigetelik, a belső tereket felújítják.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a helyiségek átalakításával csoporttermeket, logopédiai fejlesztőt, könyvtárt, egy tantestületi szobát, zsibongót, orvosi szobát, titkárságot és számítástechnika termet alakítanak ki. A tornacsarnokot is teljesen rekonstruálják. Az akadálymentesítés mellett kicserélik a sportpadlót és a nyílászárókat, megújítják a tetőzetet is.

Ballagó Zoltán kifejtette azt is, hogy korszerűsítik az elektromos hálózatot és jelentős gépészeti munkákat is végeznek. Az új épületrész önálló fűtési körét kiépítik. Régen várt fejlesztés a tornaterem gázüzemű sötétsugárzójának a telepítése. A kivitelezés rendben halad, terveik szerint az iskola történetének eddigi legnagyobb fejlesztését 2021 július végére fejezik be.

Drónfelvételen a kompolti iskola és a körülötte lévő létesítmények Fotó: beküldött

– Legfontosabb célunk, hogy javítsuk a hatékony nevelés-oktatás minőségi feltételeit, és így a pedagógusok és a gyermekek modern környezetben tölthessék a mindennapokat – fűzte hozzá Ballagó Zoltán. – Ily módon, a helyi igényeket figyelembe véve, a nevelés-oktatás eszközeivel megakadályozhatjuk a társadalmi leszakadást. Több lehetőség lesz a tehetségek kiemelt gondozására is. Hangsúlyos szerepet kap a hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének elősegítése, a sajátos nevelési igényű diákok integrált nevelése.

- Mindig az volt a célom, hogy egyfajta oktatási központot kell létrehozni, mert annak van jövője – fogalmazott Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere. – A megvalósítás első lépései az új óvoda, a játszótér, a műfüves pálya voltak. Van egy nagyon erős iskolánk, ami kellő alapot szolgáltatott ahhoz, hogy a tankerület szakemberei, a vezetője, valamint az országgyűlési képviselő mellénk álljon és azt mondja, hogy egy igazán térségi, központi jellegű iskolát itt van értelme létrehozni. Jelenleg is 100-120 bejáró gyerekünk van a környező településekről és erre lehet építeni. Ebbe fért bele, hogy ezt a intézményt kell még jobban szilárdítani, fejleszteni.

A faluvezető szolgált még egy jó hírrel: meglehet, hogy az idén még egy bölcsődét is tudnak erre a területre építeni. Szerinte így lesz kerek az az álom, amit annak idején az oktatásban megálmodott.

– Köszönet mondok a tankerületi központ igazgatójának, Ballagó Zoltánnak, hogy ezt szakmailag végigvitte, a képviselő úrnak, hogy pár éve, amikor elkezdtünk erről beszélgetni, már akkor mellénk állt, s kemény munkával segítette pályázatunkat – mondta a polgármester, aki szerint határozottan ki kell mondani: a jövőnk a gyermekeinkben és az oktatás minőségében van.

– Ha a gyermekeinkre nem figyelünk eléggé, az iskolát nem fejlesztjük, akkor nincs igazán jövőképünk. A vidéki települések is megérdemlik, és joguk van a színvonalas épületekhez, tornacsarnokhoz, sportolási lehetőséghez és a magas szintű oktatáshoz. Meghatározó és fontos ez a beruházás, a kompolti emberek büszkék arra, hogy itt valósul meg – tette hozzá Balázs Zoltán.

Más iskolákban is fejlesztenek

A Heol kérdésére Ballagó Zoltán elmondta, hogy e pályázati konstrukcióban még további négy iskolában lesznek infrastrukturális fejlesztések. Bélapátfalván modernebbé teszik a már meglévő épületet. Poroszlón újabb emeletet alakítanak ki, az iskolát csoportszobákkal bővítik, s az intézmény sarudi telephelyén is megvalósul kisebb mértékű felújítás. Kiskörén szintén új szárnyat építenek, ahol új csoporttermeket és egy rendezvénytermet is kialakítanak. Mindezeken túl újabb négy intézményben lesz beruházási lehetősége az Egri Tankerületi Központnak egy közel 500 millió forint értékű projektben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában